ГЕРБ даде заявка за 12 области, ДПС се съюзи с Ковачки

ГЕРБ даде заявка за 12 области, ДПС се съюзи с Ковачки

ДПС и Лидер на Христо Ковачки обявиха взаимодействие на изборите, докато СДС се споразумя с хората на Стефан Софиянски. ГЕРБ пък очаква да спечели 12 от 16 области, според вицепремиера Цветан Цветанов ДПС и движението на Христо Ковачки ЛИДЕР се регистрираха в Общинската избирателна комисия в София за съвместно участие в предстоящите местни избори. “Коалиционното ни споразумение включва явяване с обща листа за съветници в столицата и общи кандидати за кметове на кметства в 32 софийски села”, коментира за “Труд” Тимур Халилов, председател на Общинския съвет на ДПС в София. Листата ще се реди в съотношение 1 към 1.

Още няма решение дали двете партии ще имат общ или отделни претенденти за поста кмет на София. Споразумението между ДПС и ЛИДЕР се явявали заедно заради общите си либерални ценности. Преди 3 месеца СГС осъди бизнесмена Христо Ковачки, който ръководи ЛИДЕР, на 3 г. условно и го задължи да плати 16 млн. лв. невнесени данъци.

ДПС вече се договори и с партията на Стефан Софиянски да търсят взаимна подкрепа на предстоящите местни избори. Самата формация на Софиянски – Общността на демократичните сили (ОДС), подписа вчера предизборно споразумение със СДС, като от ДСБ заявиха, че не е възможно споразумението да е сключено от името на Синята коалиция.

“Минималната цел, която си поставяме за местните избори е резултатът от 2007 година – да сме първи и нашите кандидати да победят в повече от девет областни града. 10-12 области с кмет на ГЕРБ е съвсем реалистичен резултат за местния вот. Отличен резултат за нас ще бъде, ако наши кандидати спечелят в 12 до 16 области”, заяви междувременно вицепремиерът и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от КРОСС.

Той увери, че не е усетил напрежение в структурите на ГЕРБ по места и главно във Варна, където партията подкрепи Кирил Йорданов – досега бил кандидат на БСП и независим. “Ще има засегнати от подредбата или обявяването на кметове, но това го има във всяка демократична партия”, коментира министърът.

Относно гласовете на ДПС, които на президентския вот ще се разпределят между другите партии, Цветанов заяви, че в момента ГЕРБ се среща с много български турци. “Важно е да влезем сериозно в тези смесени райони, за да неутрализираме страха, който продължава да цари там. 2013 година се надяваме, че ДПС ще бъдат неприятно изненадани от резултатите, които ще получим в местата, които по традиция са на Доган”, каза Цветан Цветанов. Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на кандидати за президент и вицепрезидент на републиката от 5 септемврри. Крайният срок е 17 септември 2011 г.

21 партии вече са регистрирани за участие в президентските избори. Сред тях са ГЕРБ, “Атака”, ДСБ, РЗС, ДПС, БСП, СДС. Инициативните комитети, издигащи кандидати са 6 – за Меглена Кунева, Димитър Куцаров, Венцислав Йосифов, Алексей Петров, Светослав Витков (бивш фронтмен на група "Хиподил"), проф. Николай Василев. За местните избори са се регистрирали 73 партии и една коалиция – ОДС

Вирни се горе