Георги Пампоров /РТА „Родопи/: „Ковид-ситуацията не беше толкова трагична за Родопският туризъм“

Георги Пампоров /РТА „Родопи/: „Ковид-ситуацията не беше толкова  трагична за Родопският туризъм“

„Двете лета, по време на пандемията бяха добри за региона, защото планината предлага едно спокойствие и усамотяване и те изважда от градската блъсканица. Затова може би хората предпочитаха да дойдат тук. Селата и малките къщи за гости, където няма много туристи, бяха много добре посещавани. Ковид-ситуацията не беше толкова трагична за родопския туризъм. Бих казал, че запазихме някакво прилично ниво“. Това каза председателят на Регионална туристическа асоциация „Родопи“ Георги Пампоров. Старта на лято 2022 г. предвещава един добър туристически сезон, въпреки информацията, че се задава нова вълна на Ковид-19. „Колегите говорят за реализирани почивки през месец юни, тогава, когато не беше много благоприятно за планински туризъм, предвид дъждовете и по-хладното време. Естественият юлско-августовски период ще предразположи туристите към планината, заради прохладата, зеленината и т.н.“, каза още Пампоров.

За съжаление, неприятната ситуация с инфлацията и покачване на цените на всичко доведе и до повишаване на цените в туристическия бранш. Според Георги Пампоров увеличението в ресторантите е около 50 %, а в хотелските бази – между 20 и 40 %. Въпреки това хората пътуват, защото все пак имат нужда от почивка.

„За съжаление все още не можем да стигнем 2019 година като брой посещения, доближаваме се до тогавашните стойности, но пък хубавото е, че спада през отминалите две години на пандемия не беше толкова голям, както на други места. Очакваме, че постепенно бизнес средата ще се нормализира, ще се подобрява и ще предлага повече възможности за туристически бизнес, както на хотелиерите, така и на ресторантьорите, каза още председателят на Регионална туристическа асоциация „Родопи“ Георги Пампоров.

Вирни се горе