ГДБОП съветва гражданите как да се пазят от фишинг атаки

 ГДБОП съветва гражданите как да се пазят от фишинг атаки

Киберексперти от ГДБОП дадоха съвети на българските граждани съвети как да се предпазят от фишинг атаки.

Фишингът е съвременен феномен в киберпространството, при който хакери разпращат имейли или други съобщения в социални мрежи, чат приложения или чрез sms. Фалшивите съобщения претендират да са изпратени от легитимен източник - държавна или банкова институция, доставчик на битови услуги, онлайн магазин или телекомуникационен доставчик. Тяхната цел е да стресират потребителя и да го накарат да предприеме спешни действия като последва линк или свали/активира файл на компютъра или телефона си.

От ГДБОП посочват, че хакерите получават потребителски имена, пароли, както и други лични данни, като се възползват от неинформираността и наивността на получателите. Ежедневно киберпрестъпници разпращат хиляди фишинг имейли.

От месец октомври МВР уведомява чрез sms, имейл и съобщение във Вайбър гражданите, които имат електронни фишове, за извършени от тях нарушения на Закона за движението по пътищата. В имейлите е посочен линк към Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Министерството на електронното управление (МЕУ) за запознаване с детайлите на извършеното нарушение, както и линк към Портала на МВР за проверка за нарушения, с възможност за заплащане.

За да не бъде това обстоятелство използвано за заблуда и маскиране на фишинг имейли, които привидно изглеждат като изпращаните от МВР, от дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП предоставят важни съвети за защита:

Не отваряйте линкове, ако в текста се внушава спешност и неотложност.

Проверете детайлно мейла или източника на полученото съобщение.

Не въвеждайте лични или финансови данни в линкове, които сте отворили в резултат на получен спешен мейл.

Проверете името на сайта/домейна в адресната лента на браузъра за неточности.

Използвайте дълги, сложни и различни пароли за различните профили.

Използвайте обновени операционни системи и антивирусни програми.

Мейлите на вътрешното ведомство и на останалите институции в страната ни задължително съдържат разширението ".bg", поясняват от ГДБОП.

Вирни се горе