Гайдари свириха в библиотеката за Апостол Кисьов

Гайдари свириха в библиотеката за Апостол Кисьов

Под звуците на гайди премина творческата вечер посветена на 95 години от рождението на Апостол Кисьов – фолклорист, диригент, композитор, педагог, певец, изследовател и основател на оркестър „100 каба гайди” в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян. В изложба са представени част от статиите, описващи живота, творчеството и делото на известния родопчанин, съобщиха от културната институция.

Апостол Кисьов е роден на 18 ноември 1924 г. в с. Стойките. Неговата творческа дейност започва още като ученик, ровейки се в архивите на дядо си, където открива тетрадка със 150 родопски песни. До края на жизнения си път е издирил и нотирал над 500 песни, разказа на откриването на изложбата Милка Матева – зав.-отдел Изкуство. Завършил е Пловдивската духовна семинария. След това започва творческата си кариера основавайки фолклорен ансамбъл в Стойките, преминавайки пред Девин и Смолян. През 1961 г. за първи път на събора на Рожен, фолклористът успява да издири, подготви и представи изпълнения на 100 гайдари.

Историята на „Оркестър сто каба гайди” и „Апостол Кисьов – жизнен и творчески път” представи Мария Бебелекова, която е съставител на двата сборника. Книгите са в следствие на проведените през последователни две години Национален гайдарски събор в с. Стойките, посветен на името на основателя на оркестъра на гайдарите.

Със своите изпълнения последователите на Апостол Кисьов, чийто Детски гайдарски състав носи неговото име, доказаха, че гайдата продължава да е фактор и днес в живота на родопчани. Нейното звучене изпълва сърцата на хората и въздейства по същия начин, както и през 1961 г. пред многохилядната публика на Роженския събор.

Вирни се горе