Гълъб от 250 военни каски ще се извисява в Забърдо

Гълъб от 250 военни каски ще се извисява в Забърдо

Скулпторът Антон Урдажиев изработи внушителен гълъб на мира от военни каски като израз на протест срещу войната в Украйна. Всъщност идеята за необикновената творба дошла отвън – от кмета на родопското село Забърдо Валентин Черпоков и жителите там.

„Те ме потърсиха и в разговорите се роди концепцията. Валентин Черпоков чрез свой познат намери каските. Това са истински военни каски, вероятно са ползвани в казармите, но вече са излезли от употреба”, разказва авторът. Той не крие, че най-важната задача пред него е била как да ги разреже и намести така, че да се вижда, че става дума за каски, но и да се постигне формата на гълъб. Творбата е почти завършена, остава само Антон Урдажиев да изработи маслиновата клонка, която птицата ще носи в човката си.

За изработката на металната пластика са използвани близо 250 каски. Творбата тежи 200 кг и се издига на 4-5 метра височина. Предстои тепърва да се реши къде ще бъде експонирана творбата в Забърдо, но със сигурност ще е в началото на селото.

Антон Урдажиев направи впечатляваща изложба в Пловдив през 2019 г. Скулпторът разказа приказки за пораснали деца с експозиция, включваща метални пластики на феникс, врабче, жаба, охлюв и др. Те бяха изработени от стотици парчета арматура и дърво.

Урдажиев в момента твори в родопското село Елховец, но предстои през следващите месеци да премести ателието си в Пловдив.

„Харесвам и обичам града. Живял съм в Пловдив. Възпитаник съм на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”, каза скулпторът.

Вирни се горе