Функции и видове интериорни врати

Функции и видове интериорни врати

Стилове, цветове и покрития са трите съществени параметъра, на които трябва да се наблегне основно, когато правим избор на [https://porta-doors.bg/][��нтериорни врати] в дома, офиса или друго помещение, което ще обитаваме.

Основната предпоставка, която не бива да се забравя, е важността на вратите при създаването на индивидуална среда и тяхната функционалност. Интериорните врати не само спомагат преминаването от една стая в друга и очертават границите на пространства, но те могат да се характеризират с ролята си на истински дизайнерски елементи. Поради тези причини, когато трябва да направите избор, ще бъде много важно да се оцени и естетиката, и функционалността. Типовете интериорни врати, които днес са на разположение, са многобройни, за да могат да задоволят всички изисквания за обзавеждането, от материали до заключващи системи, модели, цветове, форми, облицовки и размери. Те могат да бъдат също толкова индивидуални както са на практика диваните, масите и дизайнерските столове. Определено ще трябва реално да оцените всички изисквания за облик и пространство като вземете предвид всички функции, които интериорните врати ще изпълняват в съответното пространство:

•Разделяне и свързване на стаи

•Ограничаване на стаи

•Намаляване на шумовото въздействие

•осигуряване на лично пространство

•търсене на естетика

Важно е да знаете и да различавате различните модели интериорни врати, за да изберете най-подходящото решение за вашето пространство. Можем да подредим интериорните врати в три основни категории :

•Интериорни люлеещи се врати: те са най-традиционният тип, обикновено сразполагат с едно или две крила, които се отварят, съобразно действието на пантите. Ако са добре измайсторени, те се характеризират с добра топло и звукоизолация и обикновено са от стъкло или дърво, но също така и от пластмаса или метал. Стандартните люлеещи се врати обикновено са от масивно дърво на дървени ивици или пчелна пита. Тези вътрешни врати могат да имат всякакъв вид покрития: естествени, лакирани или ламинирани.

•Вътрешни плъзгащи се врати: те имат огромно предимство като използват по-ефективно и рационално наличното пространство и затова са доста подходящи за не толкова големи помещения. Тези интериорни врати се плъзгат вътре в подрамката, като на свой ред могат да бъдат вдлъбнати в стената или ограничени с релси, които минават по стената. Има и плъзгащи се врати с две крила, които обикновено се отварят в двете стени. Вътрешните врати, които влизат в стената, имат подложка, която може да бъде покрита с мазилка или с гипсокартон: стената остава гола и свободна, което създава впечатление за по-голямо свободно пространство.

•Сгъваеми интерирони врати: те са изградени от две или повече пана, които по време на отварянето се припокриват, наподобявайки акордеон. Общите размери на вратата по този начин намаляват наполовина и по този начин това е най-добрата врата за маломерни помещения. Едно от предимствата на сгъваемите и плъзгащи се врати е интелигентното използване на наличното пространство, осигуряващо ярък въздушен ефект.

Разбира се, избора на модел вътрешна врата трябва да се съобрази не само с големината на помещението, което ще затваря, но и с формата му. Малко са жилищата, които не са проектирани с традиционната правоъгълна форма, но все пак, тези, които правят изключение, изискват специален модел интериорна врата. Важно е и всеки собственик да се съобрази не само с модата, но и със собствения си вкус. Тези врати ще са напрекъснато пред погледа му и ще е добре да му се нравят достатъчно, за да не се налага през година да се подменят. Има, разбира се, много други параметри, чрез които да изберете вътрешните врати за вашия дом или офис, като например материали, форми, цветове, покрития и размери. Разнообразието в пазарната мрежа е огромно и всеки може да направи своя избор или да поръча модел само за характерното помещение. Ако все пак ви се стори трудно, можете да се допитате до специалист в областта, който може да ви препоръча не само модел, но и изгодна оферта.

Вирни се горе