Фотолюбителите от клуб „Светлопис” с поредна изложба

Фотолюбителите от клуб „Светлопис” с поредна изложба

Kлуб „Светлопис” с ръководител майстор фотограф Сашо Сарандалиев откри на 28 септември 2023 г. единадесетата си по ред фотографска изложба. Теми на изявата са „Смолянският фолклор и Костадин Илчев – ръководител на гайдарски състав „101 каба-гайди” и „Фамилия Илчеви”.

Разположената в Регионална библиотека „Николай Вранчев” изложба наброява над 60 снимки, заснет от младите фотолюбители материал и предоставен от фамилия Илчеви личен фото и документален архив. Представени са моменти от музикални изяви на Костадин Илчев и фамилия Илчеви, моменти от работния процес по изработване на гайди, семейна фотография, дипломи, свидетелства, грамоти.

Неслучайно родопският гайдар и неговата музикална фамилия са обект на заснемане от младите фотолюбители. Костадин Илчев е обявен за живо, нематериално културно наследство и вписан в листата на ЮНЕСКО. Почетен гражданин на град Смолян, художествен ръководител на гайдарски състав към НЧ „ Xpиcтo Бoтeв – 1871”- гр. Смолян, „бай Диньо”, както го наричат родопчани, е учител и вдъхновение за стари и млади гайдари, а неговата фамилия следва любовта към фолклора и я предава на България и света.

С думи на благодарност към фотолюбителите за положения труд и обекта на изложбата – фамилия Илчеви, взела активно участие с творчески идеи в процеса на фотозаснемане, Сашо Сарандалиев откри изложбата. Той благодари на екипа на Регионална библиотека за предоставената възможност вече 15 години да се осъществяват в партньорство фотографски инициативи, за възможността от 3 години да съществува любителски фотоклуб и сподели желанието си за създаване на фотографска галерия сред книгите, в която да бъде изложен целия събран снимков материал.

Откриването на изложбата почете с присъствието си самия Костадин Илчев, заедно със съпругата си, по-малката си дъщеря и зет и видимо развълнуван благодари на фотографа и младежите “ че влагат нещо голямо във фотографиите си и то е видно в крайния продукт”. Признание младите светлописци получиха и от г-жа Илчева, която благодари, че тяхното семейство е получила такава висока оценка за творческия си труд и завърши с думите „Ние сме си красиви, но на снимките ви изглеждаме някак още по-красиви”.

Семейство Илчеви получи за спомен от г-н Сарандалиев фотоалбум за нашия град и копия на снимките от изложбата

По повод откриването на фотоизявата, клуб „Светлопис” и неговия ръководител бяха поздравени от Община Смолян с кошница с цветя и поздравителен адрес от зам. кмета инж. Мариана Цекова.

Темата за известните личности на нашия край, които продължават да творят в различни сфери - музика, литература, сценично изкуство и имащи принос за развитие на образователната и културна среда на града ни е водеща за младите светлописци и техния ръководител в обучителната им програма през последната година. Реализирането на тази изложба е резултат от дейностите, заложени в проект „Клуб "Светлопис" - място за развитие на любителското фотографско изкуство в сърцето на Родопите”, който Регионална библиотека изпълнява към Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество”.

coze

saho

Вирни се горе