ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 100-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЮЛИЯ ОГНЯНОВА БЕШЕ ОТКРИТА В СМОЛЯН

ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 100-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЮЛИЯ ОГНЯНОВА БЕШЕ ОТКРИТА В СМОЛЯН

Тази вечер във фоайето на Родопския драматичен театър в Смолян, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов откри документална фотографска изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на бележитата театрална режисьорка Юлия Огнянова. Той припомни, че Общинският съвет е взел решение Зала 1 в театъра да се именува Юлия Огнянова. До началото на новия творчески сезон ще бъде поставена и плоча с лика на известната режисьорка пред залата.

Андриан Петров представи творческия път на Юлия Огнянова и биографични данни. В Родопския драматичен театър тя е режисирала спектаклите: "Правосъдия в Мирамар“, "Забравените от небето“, "Щуро племе“, "Дългия път на деня към нощта“, "Театрален дует“, "Последният ординарец“, "Автопортрети за разпознаване", "Пожари“.

Актрисата Емилия Ованесян припомни, че по времето на Юлия Огнянова театъра е бил на национално ниво, а нейните 8 постановки са били космически. Тя си я спомня като народен и земен човек. Режисьорката казвала, че нейните постановки са пепеляшките на българския театър и затова са толкова истински, каза още при откриването Ованесян.

Мария Гинева, племенница на Юлия Огнянова посочи, че Бургас и Смолян са били най-важните градове в живота на режисьорката и които тя много е обичала. Пренареждайки архива, открих доста неща, които не знаех. Общувала съм години наред с нея, но едва сега осъзнавам много повече мащаба на нейната личност, казва Мария.

Експозицията включва 17 платна с фотографии, които в голямата си част са от личните архиви на Юлия Огнянова и не са представяни пред широка публика. Селекцията е подготвена от нейната племенница в партньорство с фотографа проф. Владимир Велев.

Смолянчани и гостите на града могат да разгледат изложбата до 28 май. На събитието присъстваха още директорът на РДТ „Николай Хайтов“ Румен Бечев, актьори и граждани.

Организатори на събитието са Община Смолян и РДТ „Николай Хайтов“.

Вирни се горе