Фотодокументалната изложба „125 години организирано тракийско движение в България“ ще бъде открита в музея в Смолян

 Фотодокументалната изложба „125 години организирано тракийско движение в България“ ще бъде открита в музея в Смолян

На 20 ноември 2022 г. от 11.00 часа в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян ще бъде открита фотодокументалната изложба „125 години организирано тракийско движение в България“.

С фотоси и документи, голяма част от които представени за първи път пред публика, изложбата разказва 125-годишата история на организираното тракийско движение от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до Съюза на тракийските дружества в България днес.

В хронологично тематичен ред паната проследяват основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на човешките, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции, за съхраняване на българския национален дух и идентичност у нас и зад граница. Архивните снимки възкресяват образите на най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и народната памет.

Изложбата е подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Научния архив при Българската академия на науките, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Нейни автори са утвърдени изследователи на историята на тракийските българи в ново и най-ново време: проф. дин Светлозар Елдъров, проф. д-р Боряна Бужашка, д-р Ваня Стоянова.

Заповядайте на откриването!

Вирни се горе