Фондация „За Родопите“ с благотворителен жест към 15-годишния Алекс Сираков

Фондация „За Родопите“ с благотворителен жест към 15-годишния Алекс Сираков

Спектакълът „Жълто“ на режисьора Петър Тодоров и актрисата Деси Минчева – Тодорова ще бъде представен благотворително идната седмица. Представлението ще се играе на 13 декември от 18 часа в зала 2 на РДТ „Николай Хайтов“, а преди това в 17.30 часа във фоайето на театъра ще има благотворителен базар, с изработени картички и сувенири от деца със СОП. Средствата от двете инициативи ще бъдат в помощ на 15-годишният Александър Сираков от Смолян. „По Коледа трябва да правим чудеса, да даваме от себе си, да помагаме. От миналата година започнахме инициатива за благотворителни представления и базари за деца в нужда. Тази година решихме да обединим сили, заедно с базара, който организира Ресурсният център да подпомогнем Алекс“, каза за Smolyannews.com актрисата Деси Минчева.

Александър Сираков е на 15 гoдини, диaгнocтициpaн e c ДЦΠ, eпилeпcия и cпacтичнa пapeзa нa ĸpaĸaтa. Дo тoзи мoмeнт e пpeтъpпял 12 oпepaции, нo нe мoжe дa xoди, зa poдитeлитe мy e вce пo-тpyднo дa гo извeждaт нaвън, тъй ĸaтo живeят в блoĸ и тpябвa, дa гo пpeнacят нa pъцe пpeз cтълбитe. „Алекс е едно от нашите специални деца, с което работим от 2013 година, семейството му е много грижовно, много отдадени родители, които всячески се опитват да задоволят потребностите му. Той обаче пораства и нуждите му с времето се променят. Докато е бил по-малък за родителите му е било по-лесно да го пренасят. За да отидат където и да е се нуждаят от мобилно устройство, което служи за преодоляване на стълби“, каза директорът на Ресурсният център в Смолян Татяна Бошнакова. Цената на това устройство е между 5 500 и 7 000 лв. и е непосилна за семейството на Алекс Сираков. „Това е нещо наистина необходимо. Благодарение на това устройство той ще се придвижва доста по-свободно в заобикалящата го среда и няма да бъде затворен само в апартамента си“, добави Бошнакова.

Припомняме, че средствата от продажбата на календара на община Смолян тази година също ще подпомогнат семейството на Александър Сираков. „С изкуство не можем да излекуваме, но помагаме, вярвайте наистина помагаме. Елате, за да подкрепим Алекс, а и да си подарите малко радост в навечерието на светлите празници. Нека с добротата и любовта да нахраним душите си“, каза актрисата Деси Минчева – Тодорова. Пиарът на театъра в Смолян Соня Йосифов посочи, че за всички, които нямат зелени сертификати, ще има безплатни бързи тестове на входа на театъра, осигурени от РЗИ – Смолян и от лаборатория „Рамус“.

Вирни се горе