Фолклорният ансамбъл "Родопа" подготвя нов спектакъл "Картини от една изложба"

Фолклорният ансамбъл "Родопа" подготвя нов спектакъл "Картини от една изложба"

Фолклорният ансамбъл "Родопа" репетира нов спектакъл "Картини от една изложба", който се планира да бъде представен пред публика премиерно през октомври, съобщи за БТА Адриян Петров, главен художествен ръководител на ансамбъла. Постановката не е по музика на едноименното произведение на Мусоргски, а може да се определи като музикално – танцови вариации по известни български картини. "Родопа" продължава летните си участия в концерти и събори из страната, следващата среща с публиката е на 28 август във Варна с концерт – спектакъла „Космическата Валя Балканска“.

"Картини от една изложба" ще интерпретира в музика и танц 10 известни платна на класици на българската живопис. Спектакълът ще продължи режисьорските решения за вплитане на мултимедийни въздействия, които вече бяха използвани като похват в постановката „Невястата“. В мултимедийни изображения ще се представят красивите българки от картините на Владимир Димитров – Майстора, Родопите в платната на Анастас Стайков, "Сватба в Момчиловци" на Мърквичка и др. Фолклорният спектакъл ще бъде на основата на родопската музика, предаде БТА.

Ансамбъл „Родопа“ е с активна концертна програма през това лято. Заради излизане в отпуск през зимата по време на пандемията, фолклорният състав за първи път е без лятна ваканция. Гостувания на празници и събори, представяне на сцени из страната запълват лятната програма на "Родопа". След Варна, концертът по повод 80-годишнината на Валя Балканска ще се представи в Хасково и Стара Загора, водят се разговори да бъде показан и пред столична публика в НДК.

Вирни се горе