Фолклорни състави от няколко континента гостуват на XXI Национален фолклорен фестивал в Неделино

Фолклорни състави от няколко континента гостуват на XXI Национален фолклорен фестивал в Неделино

Стотици фолклорни изпълнители от България и гостуващи състави от няколко континента участват от 2 до 4 септември в #Неделино в XXI Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие, съобщават от общинската администрация.

„Този престижен и авторитетен фестивал е форум на вечното, неповторимо и истинско изкуство, наречено фолклор. То е и мост на приятелството, преодоляло границите с песен и танци, с магията на изкуството“, посочи кметът на Неделино Боят Кехайов при официалното откриване на музикалното събитие тази вечер. Сред гостуващите изпълнители от чужбина са състави от Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Индия, Мексико, Турция, Украйна, Северна Македония.

„Нашите песни, танци, музика и бит пленяват всеки, който се докосне до тях. Родопският фолклор, към който принадлежи и уникалният неделински двуглас, показва богатството от традиции на българския народ. Той ни връща към корените и миналото ни“, заяви Боян Кехайов, приветствайки участниците във фестивала.

Националният фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие се организира от община Неделино и Министерството на културата. Изпълнителите от конкурсната програма се представят в 5 възрастови групи в разделите: индивидуални изпълнители, групи за изворен фолклор и народни обичаи, групи за автентичен фолклор и камерни изпълнения, инструментални групи и оркестри, танцови групи и ансамбли. Изпълненията на гостите от чужбина са извън конкурсната програма.

Фестивалът и Празникът на Неделино продължават до неделя с представяне на фолклорните състави и поредица от концерти, съобщи БТА. Снимка:БТА

Вирни се горе