Фолклорни състави от Мексико, Индия, Панама, Иран, Южна Корея пристигат за Фолклорния фестивал на двугласното пеене в Неделино

Фолклорни състави от Мексико, Индия, Панама, Иран, Южна Корея пристигат за Фолклорния фестивал на двугласното пеене в Неделино

Над 300 фолклорни изпълнители от няколко континента ще участват на Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие от 2 до 4 септември в #Неделино, съобщи кметът на общината Боян Кехайов. Според него 21-то издание на фестивала предизвиква огромен интерес и много международни участници, сред които фолклорни състави от Мексико, Индия, Панама, Иран, Южна Корея, Грузия, Турция, Черна гора, Сърбия, Македония, Гърция.

Чуждестранните участници ще се представят на фестивалната сцена извън конкурсната програма и ще получат грамоти и плакети за участие. За първи път от основаването на фестивала пристигат фолклорни състави от други континенти. Записването на българските изпълнители продължава до 26 юли, като се очаква да се включат ансамбли и състави от всички фолклорни области на страната.

Хотелите и местата за настаняване в Неделино са почти изцяло резервирани за дните около фестивала, когато е и празникът на града. Резервациите продължават в съседните общини Златоград и Кърджали.

Националният фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие се организира от община Неделино и Министерството на културата, уточняват от Общинската администрация. Изпълнителите от конкурсната програма се представят в 5 възрастови групи в разделите: индивидуални изпълнители, групи за изворен фолклор и народни обичаи, групи за автентичен фолклор и камерни изпълнения, инструментални групи и оркестри, танцови групи и ансамбли, предаде БТА.

Вирни се горе