Фирма без дейност и с 10 лв. капитал ще чисти снега от пътя до Пампорово

Фирма без дейност и с 10 лв. капитал ще чисти снега от пътя до Пампорово

Новите договори на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) за поддържане на пътищата през следващите пет години са с около 30 на сто по-високи спрямо досегашните. Обявените от агенцията данни за приключилите търгове за пътно поддържане с прогнозна стойност 500 милиона лева за 5 години свидетелстват и за известни размествания в бранша, пише Лили Границка в обширен материал за Медиапул.

“ПСТ Груп” и фирми около “Грома холд” получават най-сериозния дял от поръчките. В същото време са отрязани големи строителни компании, които през последните 10 години бяха едва ли не “абонирани” за тези поръчки, докато други трябва да се задоволят с по-свит периметър на работа.

Присъствието си обаче разширяват неизвестни фирми като “Инфра експерт”, например. Навлизат и нови, като “Промакс”, “Нивел строй” и “Роуг 1”.

Официално към момента са подписани новите договори само за три области. За Благоевград е консорциум воден от “Грома холд” (25.1 млн. лв.); Търговище – “Пътинженерингстрой-Т” (12.8 млн. лв.) и Пловдив – с “Европейски пътища” АД (23.4 млн. лв.). Това става ясно от сайта на АПИ и от регистъра на обществените поръчки.

Сключени са и договорите за чистене на магистралите. Там с водещи позиции е държавната компания “Автомагистрали”. Единственото изключение е участък от магистрала “Марица” на територията на област Хасково, който ще се поддържа от местната фирма “АБ” АД, която има кредит от държавната Българска банка за развитие за близо 29 млн. лв.

Договорите за останалите 24 областни пътни управления с досегашните пътноподдържащи фирми са изтекли или ще изтекат скоро. От АПИ твърдят, че се подготвя подписването на договорите с избраните изпълнители, при които няма обжалване на процедурите. За областите, в които поради различни причини обществените поръчки все още не са приключили, има подписани допълнителни споразумения с пътноподдържащи фирми, които досега са изпълнявали тази дейност, за удължаване на срока на настоящия договор до подписването на нов, са отговорили от АПИ на запитването на Mediapool.

Фирма без дейност ще поддържа пътищата в Смолян

Преглед на регистъра на обществените поръчки и профила на купувача на АПИ показва, че най-много поръчки печелят фирми от групата на “ПСТ Груп” и на “Грома Холд”.

Пътищата в Северозападния регион са дадени за поддържане и зимно почистване на обединения водени от “ПСТ Груп”. Фирми свързани с холдинга участват във всички консорциуми, които печелят поръчките за петте области в региона с обща прогнозна стойност за 86.8 млн. лв. “ПСТ Груп” има задължения към Първа инвестиционна банка за над 110 млн. лв.

Поръчките в почти целия Южен централен район отиват при фирми, свързани със собствениците на “Грома Холд” (бившата "Агромах"), която е водещ играч в обединения, спечелили поръчките за строежа на 13-километров участък през Кресненското дефиле за 600 млн. лв. с ДДС и други 13 километра от пътя Мездра – Ботевград за 267 млн. лв.

Сега обединения, в които участва “Грома” ще поддържат пътищата в областите Благоевград и Смолян. “Грома” поддържа пътищата в област Благоевград от години, но в Смолян стъпва за първи път. Там компанията печели поръчката заедно с “Роуг 1” ЕООД. Фирмата с 10 лв. капитал е създадена през 2017 г. и оттогава досега не е развивала дейност, според Търговския регистър. Неин собственик е 35-годишният Филип Воденичаров. Компанията е с широк предмет на дейност – от концесии през ресторантьорство и хотели до строителство и търговия с алкохол и цигари.

В момента се подготвя подписването на договора с ДЗЗД “Пътно поддържане област Смолян”, в което влизат “Грома Холд” и “Роуг 1”, който е с прогнозна стойност 18.1 млн. лв., казаха от АПИ.

Друга компания от групата на собствениците на “Агромах” е “Европейски пътища” (новото име на "Пътища Пловдив"). Те печелят обществените поръчки за поддържането на пътищата и ще чистят снега в областите Пазарджик (15.6 млн. лв.) и Пловдив (23.4 млн. лв.).

Вирни се горе