Филип Синапов отвори фолклорна къща "Гърнатенскине конаци"

Филип Синапов отвори фолклорна къща "Гърнатенскине конаци"

В момчилградското село Балабаново, във вилна зона Север се откри Фолклорна къща “Гърнатскине конаци”, предаде БНР Кърджали. Едно място на което може да се види българския бит и култура в неговата му автентична форма. Всичко това народния певец Филип Синапов успя да изгради за близо 2 години. На откриването присъстваха много хора от близо и далеч, негови познати приятели. Архитектурата на къщата-музей е в стар родопски стил. В нея младият изпълнител ще обучава деца по народно пеене, ще им показва позабравени български традиции - как се тъче на стан, как се преде вълна, земеделски техники при обработване на различни култури и всичко онова, както са го справяли нашите пра - пра баби и дядовци.

„Гърнатскине конаци“ са на много хубаво място. Едно, че гледат към Гърнати от където пренасям всички традиции и обичаи. Удобно място, защото сме на главен път посока Гърция и близо до три града – Момчилград, Кърджали и Джебел. Та да бъде удобно за всеки посетител. В определени дни конаците ще имат отворени врати на музея, в които ще се правят възстановки на жетва, на вършитба, пасталиране на тютюн, правене на пастал“, разказва с ентусиазъм Филип Синапов.

В двора на къщата раздаваха кешкек, курбан за здраве. Имаше много хора от близо и далеч. Едни влизаха и разглеждаха отвътре, други отвън. На откриването бяха народния представител от Пловдив Иван Петков, кмета на село Гърнати Асен Гънгаров от където Филип е взаимствал архитектурата на къщата, Ваня Йорданова от смолянския музей и екскурзовода от Кърджали Георги Кючуков. Сред гостите беше и учителка по народно пеене на Филип Синапов от музикалното училище в Широка лъка Соня Балабанова.

„Много се радвам на труда на това младо момче, че иска да продължи тези традиции, да ги предаде на поколенията. Защото, сега младите вече, малко трудничко опознават нещата, а тук се възхищавам на тази къща, която е построил. Всичко се вижда нагледно, и становете, и носиите, които той сам изработва. Много е приятно. Много съм щастлива, че той е наш ученик. Горда съм с неговите постижения тука, а и Родопа планина е толкова зареждаща. Толкова емоционално се чувствам и много се радвам за това, което прави това момче“, разказва Соня Балабанова.

Откриването беше направено по българската традиция с подливане на менче с вода и родопски гайди, а всички присъстваше се хванаха на голямо хоро около Фолклорна къща “Гърнатскине конаци”.

Снимка: Божидар Чолаков

Вирни се горе