Фидан Меров, солист на Фолклорен ансамбъл Родопа - Смолян

Фидан Меров, солист на Фолклорен ансамбъл Родопа - Смолян

Младият изпълнител на родопски песни Фидам Меров от три години е част от фолклорен ансамбъл “Родопа” – Смолян. През 2018 година завършва висшето си образование със специалност юрист, но любовта му към народното пеене надделява и днес е част от ансамбъла. Той самият казва, че е наследник на певчески род. Започнал да се занимава с пеене още от седемгодишен. Дванадесет години е пял към Детски-юношески фолклорен ансамбъл “Орфей” в родния му град Смолян. Негови учители са били Марияна Каранлъкова и гайдарят Костадин Илчев. В развитието си като народен певец Фидан се радва на подкрепата от семейството и приятелите от фолклорен ансамбъл “Родопа”.

Родопската песен е нещо истинско и красиво, казва младият изпълнител. Като народен певец той държи на автентичното представяне на песента. Сцената за него е храм на която един изпълнител се изповядва. Родопската музика е красива, лирична. Те тъжна и весела. Родопчанинът пее икогато му е весело и когато му е тъжно. Повечето от песните са изстрадани, бавни, с много богата орнаментика. Аз съм пял, когато ми е било весели и когато ми е било и тъжно, разказва солистът на “Родопа”.

Любими родопски изпълнители от които се е учил и им се възхищава, това са Христина Лютова, Надежда Хвойнева, Радфка Кушлева, Бойка Присадова, Златина Узунова и Младен Койнаров. Любимата му родопска песен е “Заспал юнак в гора зелена”.

Вирни се горе