Фестивалът на дивите цветя в Родопите ще се проведе от 23 до 26 юни

Фестивалът на дивите цветя в Родопите ще се проведе от 23 до 26 юни

Тази година Фестивалът на дивите цветя в Родопите отново ще включва многообразнизсъбития, представящи растителното разнообразие в планината, традиционни и съвремени приложения на растенията в кулинария, медицина, здравословен начин на живот и в обичаите и обредите на местните общности от района на Горното поречие на р. Арда, съобщи Илия Годев, секретар на читалището в с.Смилян.

В дните от 23 до 26 юни Смилян ще домакинства първата изнесена извън Италия Международна среща на мрежата "Бавни бобови" (Slow Beans) към Слоу Фууд Интернешенъл.

На 23 юни ще бъде проведена Конференция в гр. Смолян, представяща две актуални тенденции в устойчивото развитие - "Протеиновият преход в производството и потреблението на храни" и"„Прилагане на интелигентни стратегии устойчиво развитие на селските райони (Smart Villages)“. Като лектори са поканени г-жа Отавия Пиеретто, експерт и изследовател от Slow Food International, Председателят на Slow Food - българия доц. д-р Десислава Димитрова, изследователи от ИЕФЕМ, международен експерт по прилаганее на Европейската директива за зелени обществени поръчки, Мистерство на земеделието и на УО за прилагане на националния СП за ОСП, Методи Методиев, национален координатор на SmartRural27 Geo-mapping tool, поръчки, представител на Министерство на туризма и г-жа Екатерина Терзиева, СлоуТурслБГ, която вече 3 години организира туристически пътувания за представяне на местни производители на храни в българските региони с възможност туристите да научат за местните производствени и кулинарни традиции и да си напазаруват чиста храна на справедлива цена.

През вторият уикенд от Фестивала - 24-25 юни - в Смилян ще бъде организиран базар на производители от Района на Горното поречие на р. Арда, производители от Слоуфууд общндстите в България и такива от мрежата "Бавни бобови" към Слоу Фууд Интернешенъл. В съботния ден ще има ателие за изкуство от бобови зърна, демонстрация на "Яка храна от бобови варива" от Chef's Club - Smolyan и възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм в гр. Смолян.

Предварителната програма на Фестивала ожете да видите тук:

https://fb.me/e/2NY1QmFA1

Вирни се горе