Фестивалът на дивите цветя в Родопите ще бъде открит със събора „Изворен глас“ в Смилян на 17 юни

Фестивалът на дивите цветя в Родопите ще бъде открит със събора „Изворен глас“ в Смилян на 17 юни

С десетото издание на Фолклорния събор „Изворен глас“ на 17 юни в Смилян ще бъде открит традиционният Фестивал на дивите цветя в Родопите, съобщиха пред БТА организаторите на събитието от Посетителския информационен център в селото. Фестивалната програма продължава до 25 юни с ателиета за събиране и съхранение на билки, базари и изложения на местни производители, ботанически фото-тур, пресъздаване на обичай за Еньовден. Домакини на събитията от Фестивала на дивите цветя в Родопите са селата от горното поречие на Арда.

Танцови и певчески състави ще участват в надпяването и надиграването, включени в събора „Изворен глас“ в Смилян. Извън конкурсната програма на сцената ще излязат деца от Смилян, които ще представят сценки и хуморески на родопски диалект. На 19 юни е предвидено ателие за деца „Рисунка върху камък“. На 20 юни започва ателието „Еньовденски изцеления“, в което гостите на фестивала могат да се научат да разпознават и събират билки, от които да приготвят лечебни извлеци.

В календара на Фестивала на дивите цветя на 23 юни е предвидена международна среща на мрежата „Бавни бобови“. Акцент на срещата е конференция „Протеиновият преход в храненето и интелигентни стратегии за териториално развитие и туризъм“. Експерти от Италия, Чехия, Франция ще се включат в дискусията относно протеиновия преход с акцент върху производството на повече растителни протеини.

В рамките на фестивала ще има и пазарни дни на местни производители с щандове за билки, смилянски боб, домашно приготвени сладка, храни и продукти от Родопите. Ще участват и гостуващи изложители от други райони на страната с органично производство на различни култури. Дегустациите ще бъдат продължение на темите от конференцията - храни с високо съдържание на протеини, приготвени от фасул и бобови варива. В базарите ще се включат и производители от мрежата на Slow Beans и от общностите на Slow Food. Еньовденският ритуал ще бъде изпълнен в ранните часове на 24 юни по поляните на Горна Арда, предаде БТА.

Вирни се горе