Фестивалът на дивите цветя в Родопите се провежда за 10-та поредна година

Фестивалът на дивите цветя в Родопите се провежда за 10-та поредна година

Фестивалът на дивите цветя в Родопите през 2022 г. ще се проведе традиционно в периода между последните два уикенда на месец юни и ще включва разнообразни събития - концерти, фолклорен събор, ателиета, работилници ботанически и вело турове - в 7 населени места от Горното поречие на р. Арда: Смилян, Могилица, Арда, Горна Арда, Кошница, Сивино, Киселчово. Тази година е десетото издание на фестивала. „Оцеляхме и в двете години на Ковид, макар и в по-редуциран формат, не прекъснахме традицията,“ каза секретарят на НЧ „Проф. д-р Асен Златаров 1927“ – с. Смилян Илия Годев. Фестивалът започва с фолклорен събор „Изворен глас“ – Смилян, който ще се проведе на 18 юни и включва три категории. Първата е за изворен песенен фолклор. Втората категория ще се проведе за трета поредна година и е за разказвачи на истории на родопски диалект. „Тази категория е изключително важна за нас, защото дава възможности и сцена на носителите на родопския диалект. През 2018 година, когато към читалището създадохме клуб „Задявки“ за изучаване, популяризиране и представяне на традиционния родопски бит чрез диалекта, бяхме леко скептични, защото адресирахме инициативата към деца. Два месеца по-късно видях, че лицата им сияеха, когато говорят на диалект, тоест те са удовлетворени. Освен това децата от този клуб са носители на призови награди от „Рожен 2019“, каза Годив. Третата категория на събора „Изворен глас“ е надиграване на танцови фолклорни формации и състави. В нея могат да участват изпълнители от всички области в страната, както с автентични танци така и хореографски обработки. В неделя – 19 юни, ще се проведе ботанически тур „В царството на родопския крем". „След 10 години промотиране на биоразнообразието в региона прави впечатление, че туроператорите следят програмата и предлагат организирани турове. Базата в Смилян в момента е на 90 % заета за първия уикенд и 70 % за втория. Същото е положението и в съседните села Могилица и Арда“, посочи още секретарят на читалището в Смилян.

И тази година партньори на фестивала са НЧ „Орфееви гори“ Смолян, които ще пресъздадат ритуала Еньовден с посрещане на изгрева на поляните над село Горна Арда. След това на площада в селото ще се проведе „Базар на местни продукти - чисти и вкусни храни от Родопите".

„Тази година фестивалът излиза извън рамките на селата от горното поречие на река Арда. В Пловдив и София ще бъде дебютното представяне на книгата на Георги Мишев „77 билки и половина“, каза Илия Годев.

В рамките на Фестивалът на дивите цветя са предвидени още Ателие за деца, в което ще рисуват върху камък; Ателие "Еньовденски изцеления" - разпознаване и правилно събиране на лечебни растения и приготвяне на извлеци от тях; Дегустация на студени билкови напитки на площада пред НЧ "Извор 1920" -с. Арда, а на 24 юни Читалище "България 1937" - с. Могилица ще бъде домакин на творилница за изработване на пано с естествено обагрени материали, на демонстрация и изложба на приготвяне на чай, тинктури и мехлеми от лечебни билки, както и на пресни сокове от такива. Фестивалът започва на 18 юни и ще продължи до 26 юни.

„Вярваме, че ще бъде интересно и цветно. Фестивалът се утвърди в последните 10 години и се превърна в едно интересно и увлекателно събитие, която дава възможност на хората и техните гости да участват в него“, каза в заключение секретарят на НЧ „Пр. д-р Асен Златаров 1927“ в Смилян Илия Годев.

Вирни се горе