Фелдшерите от Смолянска област излязоха на протест, искат отделяне в самостоятелна съсловна организация

Фелдшерите от Смолянска област излязоха на протест, искат отделяне в самостоятелна съсловна организация

“Днес с колегите протестираме, като фелдшери, не като служители на ЦСМП. С едно единствено искане – да бъдем отделени като самостоятелна професионална съсловна организация на фелдшери и лекарски асистенти. Това обяви пред медиите Емилия Аянска – фелдшер в ЦСМП Смолян. "Искаме да се отделим, като отделна съсловна организация, защото до този момент ние сме асоциирани членове на Българска асоциация на специалистите по здравни грижи. Здравни грижи не е професия, а направление. Всеки от нас – фелдшерите, както и другите членове на тази асоциация като мед. сестри, лаборантки, акушерки, рехабилитатори, подписват трудов договор с професията си. Трябва да членуваме в съсловна организация, съгласно Закона за здравето, ако не членуваме в съсловна организация, ние не можем да упражняваме нашата професия. Затова сме принудени да членуваме в тази съсловна организация, която е направление здравни грижи, но професия Здравни грижи няма”, посочи Аянска.

На въпрос, какво ви спъва да бъде учредена собствена съсловна организация, Аянска отговори: Спъват ни управляващите. “Излизаме на протест днес, защото в коалиционното споразумение на управляващата коалиция точка 20 от сектор “Здравеопазване” е отделянето ни, като съсловна организация, но до този момент никой не иска да разгледа законопроекта, затова сме тук с апел към управляващите: Изпълнете си точка 20 от вашето коалиционно споразумение и ни позволете да сме в отделна съсловна организация. Ние не искаме пари или да сваляме правителство, ние искаме нашата професия да бъде регулирана”, коментира тя.

По думите на Аянска фелдшерите в област Смолян са около 50. В големите градове, където има медицински университети в Спешната помощ работят повече лекари, докато в малките населени места, каквато и нашата област работят само фелдшери. По думите й професионалните задължения на фелдшерите са съвсем различни от тези на сестрите, акушерките и другите асоциирани членове на тази съсловна организация. “Ние сме единствени, заедно с лекарите, които имаме право да правим преглед, да поставяме диагнози и да осъществяваме лечение на пациента. Ние не осъществяваме здравни грижи, а диагностика, лечение и профилактика. Основната група фелдшери работим в ЦСМП и сме гръбнака на спешната помощ в малките населени места”, каза Емилия Аянска.

В отговор на журналистически въпрос, ако не бъдат чути, какво предстои, Аянска коментара, че срокове не се поставят, но ще бъдат предприети и следващи действия. "Ако не стане с протест, има съд в България, има съд и в Брюксел. Така, че ще се обърнем към съда, защото не ни се позволява да се отделим в отделна самостоятелна съсловна организация. Най-големия плюс ще бъде, че нашата дейност ще бъде регулирана. Ние не спираме да работим, ние няма да оставим нито един пациент не прегледан, не обслужен, нашата професионална етика не ни позволява да отказваме първа помощ, посочи медикът.

Чрез медиите тя зададе въпрос към председателят на БАСЗГ и към мед. сестра Василева – къде бяхте от 2003 година до днес? “Днес в България ни трябват 60 хил. медицински сестри, а имаме 23 хиляди, от които 36 % са пенсионери. Какво направи тази съсловна организация за основните си членове и какво очакваме ние като асоцииран член? Останали сме малко – около 2 хил. фелдшрери, като средната възраст е 58 години, но в момента в повечето медицински университети в България се обучават лекарски асистенти, които ще дойдат на наше място, тяхната средна възраст е 33 години, надеждата ни е в тях”, заключи Емилия Аянска.

На протест излязоха спешните медици в цялата област.

Вирни се горе