Фелдшери излизат на протест утре

Фелдшери излизат на протест утре

Фелдшери и лекарски асистенти са в готовност за протест. Това каза за БТА Александър Александров, председател на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.

По думите му протестът ще се организира, тъй като те от месеци настояват за законова промяна, която да даде възможност за учредяване на самостоятелна съсловна организация на фелдшерите и лекарските асистенти. Такова обещание е поето и записано в коалиционното споразумение на управляващите, допълни той.

Настояваме за самостоятелна организация, която да се заеме с проблемите, свързани с обучението ни, със защита на правата ни, със създаване на стандарти за нашата работа и др., посочи още Александров. По думите му в страната ни работят близо две хиляди лекарски асистенти и фелдшери, които са ангажирани основно в центрове и филиали за спешна медицинска помощ, в училища, в детски градини и ясли, в хосписи, в местата за лишаване от свобода.

Ако до края на деня не получим отговор от институциите, до които сме изпратили становището си, на 27 април ще има едночасов протест, каза още Александров. Становището им е изпратено до президента, до премиера и до председателя на Народното събрание.

В коалиционното споразумение е заложена точка “интегриране на лекарски асистенти, фелдшери, парамедици в системата на здравеопазването. Възможност за регистриране на съсловни организации”.

Вирни се горе