Фахри Молайсенов: Въпреки всички кризи в страната, Мадан намери начини да се развива!

 Фахри Молайсенов: Въпреки всички кризи в страната, Мадан намери начини да се развива!

С богата програма, цветно и с много настроение, хиляди жители и гости отбелязаха 70-ата годишнина на град Мадан и Деня на миньора.

Празничните прояви започнаха вчера с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Ангел Янакиев и паметната плоча “В памет на загиналите при трудови злополуки”. Венци бяха положени и пред паметника на Клавдия Митрофановна Дроздева.

Кулминацията на празника бе снощи, когато от сцената пред Народно читалище „Иван Вазов 1999”, кметът на Община Мадан - инж.Фахри Молайсенов приветства жители и гости на родопската община.

"Щастлив съм да се обърна към вас и да ви поздравя с празника на Мадан и Деня на Миньора! На 22 август 1953 година с указ № 292 на президиума на Народното събрание село Мадан, Маданска околия е признато за град. От тогава изминаха 70 години, като всяка година в историята на Мадан се вписваха нови страници. Страници, в които Мадан повече от половин век доказва, че умее да преодолява трудностите на миналото и настоящето, а маданчани , че са достойни грaждани на Република България.

Искам да благодаря на всички, които са работили усилено, за да създадат това чудесно място, в което живеем защото най-ценното за един град и община са неговите хора. Във всеки един от вас се крие неизмерим потенциал, който може да вдъхнови, промени и да превърне Мадан в едно от най-динамичните и развиващи се места. Нека всички продължим да работим заедно, за да разкрием този потенциал и да създадем условия за растеж и просперитет. Благодарност и към всички миньори и служители, които са работили и продължават да работят всеотдайно за запазването и развитието на основния поминък в общината ни – Рудодобивът. В навечерието на празниците специално искам да изразя и своята благодарност към хората, които в един от най – трудните моменти за „Горубсо” успяха да предотвратят фалита на дружеството и безработицата за стотици хора, г- н Николай Добрев, г-н Румен Цонев и целия им екип. От тогава до днес, те не пестят сили и средства и смело инвестират и развиват основния поминък в региона ни!

Празниците, освен повод за веселие са и повод за равносметка на постигнатото през годините. Днес с гордост заставам пред вас, като кмет на нашия прекрасен град. Връщайки се във времето назад, днес виждаме Мадан, израснал в икономически и социален център, град който се стреми да бъде образец за другите. Съвсем на кратко изминалият ни път заедно показва, че усилията ни бяха и продължават да бъдат влагани в развитието на цялата община. Радостното е, че отново успяхме във всяко едно населено място да реализираме по нещо значимо за хората. Сериозно внимание, както и до сега се обърна и във всички сфери като - здравеопазване, социални дейности, инфраструктура, екология, образование, култура, спорт и др. И въпреки всички кризи в страната, Мадан намери начини да се развива! С мисъл за всички вас е насочен всеки аспект от всеобхватната ни дейност на нашата община. Убеден съм, че благодарение на съвместните усилия на общината, общинския съвет, институциите на областно и държавно ниво, политическа партия ДПС бизнеса и общата ни воля, ще постигаме все повече в името на по-добро бъдеще, за нас и децата ни !

"Уважаеми гости от близо и далеч, скъпи маданчани бъдете здрави! Бъдете щастливи! Нека този празник бъде началото на нови възможности и постижения. Нека заедно продължим да обичаме Мадан, защото е нашия град и пренасяйки през вековете трудолюбието и мъдростта, да ги вложим в съвременното му развитие", каза в словото си кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

scena

Официални гости на празника бяха народните представители от ДПС от Адлен Шевкед,Хайри Садъков и Анджей Джандев. Областният управител на Смолян Захари Сираков, кметовете на общините Белица – Радослав Ревански, на Рудозем – Румен Пехливанов, на Неделино – Боян Кехайов, на Девин – Здравко Иванов, на Борино – Мустафа Караахмед, на Баните – Павлин Белчев. Председателят на Общински съвет Мадан – Бедри Базеников, главният изпълнителен директор на ХОЛДИНГ КЦМ 2000 инж. Румен Цонев, изп. директор на ‘‘Горубсо – Мадан‘‘ АД инж. Сергей Атанасов, инж. Стоян Пехливанов - главен директор оперативно управление "КЦМ" АД и представители на държавни институции. С приветствие към маданчани се обърнаха инж. Румен Цонев, депутатът от ДПС Хайри Садъков и областният управител на Смолян Захари Сираков.

"Изключително ми е приятно, че имам възможността да Ви поздравя по повод Празника на град Мадан", каза в приветствието си областният управител на Смолян Захари Сираков. Към миньорите се обърна с думите: Радвам се да Ви поздравя по повод Деня на миньора и да изразя дълбокото си уважение и преклонение пред Вашата професията, която е свързана с много трудности и рискове. Минната индустрия е много важна за нашия регион, осигуряваща суровините, които се преработват в страната. Благодаря на всички вас за активната работа, като вярвам, че ще продължите така и занапред. Пожелавам ви здраве, семейно благополучие, воля и усърдие, и много професионални успехи, каза областния управител Захари Сираков.

zahi

Поздравителни адреси бяха получени от президентът на РБългария Румен Радев, Силвия Георгиева - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, Янка Такева - председател на синдиката на българските учители и кметове на различни общини и др. Празничната програма продължи с концерти на Росица Пейчева и формация „Балканджии“, Илиян Бойд, Tasso & Alisha & Masters Band, Диогенис Франсанас и др.

На 26 август (събота) от 11:00 часа с официална церемония ще бъде открит Градския парк в Мадан. Теренът е реновиран в рамките на проект “Проучване и популяризиране на местната идентичност на територията на МИГ „КИЧИКА” – МАДАН – РУДОЗЕМ. Ще се проведе „ИЗЛОЖЕНИЕ НА ПРОДУКТИ И ПРОМОТИРАНЕ НА УСЛУГИ – СПЕЦИФИЧНИ ЗА ТЕРИТОРИЯ „КИЧИКА“ – МАДАН – РУДОЗЕМ. Събитието е отворено за посещение, където ще бъдат предложени местни продукти и услуги, специфични и развиващи се на територията на двете общини.

hairi

shadra

zaria

Вирни се горе