ФАХРИ МОЛАЙСЕНОВ:„ОБИЧАЙТЕ ТОЗИ ГРАД – РАЗЛИЧЕН ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ“

 ФАХРИ МОЛАЙСЕНОВ:„ОБИЧАЙТЕ ТОЗИ ГРАД – РАЗЛИЧЕН ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ“

С богата програма и много настроение жителите и гостите на #Мадан, отпразнуваха Празника на града и Деня на миньора. Празничните мероприятия започнаха още от четвъртък с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Ангел Янакиев и Клавдия Митрофановна, както и пред паметната плоча на загиналите миньори. Следобяд бяха наградени лауреатите от тазгодишното издание на литературния конкурс „Мадан – кътче от рая”.

Празничният четвъртък завърши със забавление за най-малките жители на общината.

Кулминацията на празниците бе в петък. На сцената пред Народно читалище „Иван Вазов 1999”, кметът на община Мадан- Фахри Молайсенов, приветства жителите и гостите на града с празнично слово.

"След две годишни ограничения, днес отново ни събират едни от най-хубавите събития за всички нас – празникът на Община Мадан и Денят на миньора. Празници, които обединяват в едно традиция, признателност и надежда. Всички ние, които сме се родили в Мадан, които живеем в града, или далече от него - по целия свят, носим в сърцата си едно особено и приятно чувство на свързаност, което нито времето, нито пространството могат да променят. Мадан не е просто географско понятие. Мадан това са човешки и морални ценности, достойни за уважение. Но най-голямото достойнство на Мадан сте вие, неговите хора – гордите родопчани, трудолюбиви, гостоприемни уверени и сърдечни хора. Хора, отвели отдавна Мадан в Европа и света!

Хора, които ежедневно споделяте битието си в града и от които зависи в най-голяма степен неговия дух и бъдеще. Той заяви още, че крачка по крачка община Мадан се доближава до представите за една съвременна и европейска община, отчитайки постигнатото от общинската администрация за трайно и сериозно внимание на всички сфери – здравеопазване, социални дейности, инфраструктура, култура, спорт и т.н.

„Във всяко едно населено място в община Мадан е реализирано по нещо значимо за хората. Въпреки икономическата криза, Мадан намери начин да се развива. Кметът отбеляза в словото си и някои от тазгодишните проекти по които е работено.

‘‘Уникалният по рода си проект в сферата на минния туризъм.Така освен основен поминък, рудодобивът ще се превърне и в туристически атракцион. Всички знаете, че в община Мадан бе открита термална вода. От взетите проби и направените изследвания, анализите показаха, че водата е с много добри качества и лечебни свойства, която няма аналог в България.

В тази насока вече предприехме мерки за по-нататъшното развитие на проекта. Откритата вода е още едно богатство за нас от недрата на земята. Това богатство е една изключителна алтернатива и перспектива за развитието на цялата община. С мисъл за всички вас е насочен всеки аспект от всеобхватната ни дейност на нашата община. Убеден съм, че благодарение на съвместните усилия на общината, общинския съвет, институциите на областно и държавно ниво, политическа партия ДПС, бизнеса и общата ни воля, ще постигаме все повече в името на по-добро бъдеще, за нас и децата ни !‘‘, заяви още той.

Градоначалникът за пореден път изрази специалните си благодарности на представителите на минната промишленост за усилията през годините за спасяването на основния отрасъл крепящ икономиката на Мадан – рудодобивът и запазването на работните места на стотици жители на общината в него.

Молайсенов завърши словото си с пожелание към жителите и гостите на града: „Бъдете здрави! Бъдете щастливи! Обичайте този град- различен от всички останали! Защото е нашият град. Мечтайте за още по-доброто, по-щастливото му Утре! Повярвайте в него! Работете за него! И то ще се случи! Мадан е… и ще бъде!“.

Сцената на градския площад по традиция се изпълни от официални лица – домакини и гости на празника. Сред тях бяха председателят на общински съвет Мадан – Бедри Базеников, изп. директор на „КЦМ 2000“ АД инж. Румен Цонев, изп. Директор на ‘‘Горубсо – Мадан‘‘ инж. Сергей Атанасов, зам- областният управител на Смолян Христо Станчев, кметовете на: Белица – Радослав Ревански, на Рудозем – Румен Пехливанов, на Неделино – Боян Кекахйов, на Девин – Здравко Иванов, на Борино – Мустафа Караахмед, на Баните – Павлин Белчев, Народните представители от ДПС в 44 ,45,46 и 47 НС Хайри Садъков, Елхан Кълков, Адлен Шевкет, инж. Павлин Кръстев, директорът на ВСУ филиал Смолян – д-р Анелия Пържанова и за първи път официален гост на събитието бе и Почетният гражданин Шефкет Чападжиев.

С приветствие и поздрав към маданчани се обърнаха и инж. Румен Цонев и инж. Сергей Атанасов.

А със специално слово към своите съграждани, се обърна и Шефкет Чападжиев.

Програмата продължи с Фолклорен концерт на гайдари и солисти, а след тях на сцената се качиха и поп-фолк изпълнителите Райна и Меди.

Вирни се горе