ФА „Родопа“ с уникална премиера на трилогия със заглавие „Изтървани ритми“

ФА „Родопа“ с уникална премиера на трилогия със заглавие „Изтървани ритми“

Една изключителна трилогия представя ФА „Родопа“ в новия си творчески сезон. "Спектакълът е уникален по своята същност, нещо което до момента не е правено в България, посочи главният художествен ръководител Адриан Петров.

Трилогията съдържа три отделни части. Първата е „Изтървани ноти“ и ще бъде представена на 30 ноември от 19 часа в зала 1 на РДТ „Николай Хайтов“. Основният акцент в нея са двата оркестъра от Ансамбъла - народният и духовият. Ще бъдат включени произведения на Митко Льолев, Николай Балабанов, Тодор Глухов, на покойния Костадин Льолев. В първата част от трилогията ще се включи и оркестър "101 каба гайди" към читалище "Христо Ботев" - Смолян. Втората част на трилогията носи наименованието „Изтървани спътки“ и ще бъде представена пред смолянската публика в навечерието на Коледа – на 22 декември.

"Мултимедиен спектакъл, с който искаме да качим ФА "Родопа" на още по-високо ниво след "Невястата", каза Петров. Третата част от трилогията е „Изтървани песни“ и ще бъде реализирана в седмицата между 14 и 18 януари 2023 г. Идеята на гл. художествен ръководител на Ансамбъл „Родопа“ е да направи един тричасов мега концерт, който да обединява и трите части на продукцията. "Тези три премиери са различни по своята същност, обединени от фолклора на Родопите и фолклора на България. Това е един спектакъл, с който Родопа планина, Смолян и областта могат да се гордеят", отбеляза главният художествен ръководител. Спектакълът включва картини на Владимир Димитров - Майстора, Иван Мърквичка, на Анастас Стайков, Александър Жендов, представени на мултимедия и пресъздадени на самата сцена от артистите от Ансамбъла.

Адриан Петров сподели какво е началото на спектакъла: на мултимедия е показан смолянският исторически музей - с чановете, с носиите...с голямата черна врата, която се затваря и вътре настъпва затъмнение. След това започва нощта в музея и всички картини оживяват. Финалът обаче ще бъде изненада и за самите артистите, той е само в главата на главният художествен ръководител на Ансамбъла Адриан Петров.

По думите му спектакълът нееднозначно отново е доказал за пореден път, че когато фолклорното наследство на тази уникална планина е представено в оригинален вид, то винаги буди симпатиите на публиката и ги вълнува.

Петров изтъкна, че на състоялия се тази година преглед на ансамблите в Пазарджик, ансамбъл "Родопа“ е защитил своето име, а критиците и публиката са го определили като ансамбълът, който се е представил най-добре.

tanci

ork

adrean

Вирни се горе