Евростат: България продължава да е с най-ниската минимална заплата в ЕС

 Евростат: България продължава да е с най-ниската минимална заплата в ЕС

Минималната работна заплата в България е най-ниската в Европейския съюз – 363 евро, сочат данните на Евростат. Близо до нас се подреждат страни като Латвия и Румъния, където минималното възнаграждение остава ниско, но все пак достига 500 евро.

На другия полюс в класацията на Евростат, с най-висока минимална заплата е Люксембург – 2313 евро.

След това са нареждат страни като Белгия и Ирландия, където минималното възнаграждение също е в пъти по-голямо от това в България.

Сега у нас се обсъждат нови варианти за увеличение на минималната заплата – ще успеем ли с тях да излезем от дъното на класацията.

Продавачката Теменуга Илиева получава минималните 710 лева и не знае как с тази заплата ще се справи с растящите цени на стоките и услугите. „Ако трябва да живеем нормално поне 1000 лева да има човек да си покрива разходите и да си купува каквото има нужда“, казва тя пред bTV.

Дали минималната заплата може да стигне тази сума скоро, за сега не е ясно. Вчера държавата предложи на социалните партньори тя да бъде 50% от средната, но вариантите са различни и все още няма сума, около която има съгласие.

Работодателските организации пък обявиха, че искат в периоди на ниска инфлация и дефлация да не се правят промени на минималната заплата всяка година, защото така бизнесът нямал предвидимост на разходите за труд.

„Период на замразяване не означава нищо друго освен това, определяне на една по-дълга времева рамка за минималната работна заплата“, казва Димитър Бранков от БСК.

Профсъюзите са категорични, че са нужни решителни стъпки за повишаване на доходите, пише Фрогнюз.

Вирни се горе