EVN Bulgaria и Агенцията по енергийна ефективност подписаха Споразумение за енергийна ефективност

EVN Bulgaria и Агенцията по енергийна ефективност подписаха Споразумение за енергийна ефективност

Днес, 24 януари 2011 г. в София между „ЕВН България Електроснабдяване” АД и „ЕВН България Топлофикация ” ЕАД, дружества, част от EVN Bulgaria, и Агенцията по енергийна ефективност беше сключено „Доброволно споразумение за предоставяне на енергийни услуги и/или извършване на дейности и мерки за енергийна ефективност от търговците с енергия”.

Споразумението беше подписано от регионалния мениджър на EVN Bulgaria г-н Йорг Золфелнер и инж. Кольо Колев, изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Споразумението има за цел да се уредят мерките и дейностите, чрез които страните ще си съдействат за намаляване на крайното потребление на енергия.

''За нас е изключително важно EVN Bulgaria да работи активно в сферата на енергийната ефективност, защото вярваме, че в България е нужна промяна на нагласите и постигане на дългосрочно устойчиво развитие на енергийния сектор”, заяви г-н Золфелнер.

Подписването на документа следва целенасочената политика на EVN Bulgaria в последните шест години в страната за повишаване на енергийната ефективност в сферите на топлоснабдяване и електроснабдяване. Пример за това са инвестициите в нова когенерационна централа в ''ЕВН България Топлофикация'' ЕАД в град Пловдив – най-модерното съоръжение не само в България, но и на Балканите. Проектът е на стойност 100 млн. лв. и залага нови стандарти на високоефективно и екологично чисто производство на електро- и топлоенергия в България.

По отношение на снабдяването с електроенергия ''ЕВН България Електроснaбдяване'' АД беше една от първите енергийни компании в България през 2007 г., която започна да информира клиентите си за разумно и целесъобразно използване на електроенергия и да ги учи как да пестят енергийните ресурси.

През учебната 2009/2010 г. стартира проектът на EVN Bulgaria „Енергийна ефективност в училищата” в рамките на който вече 4100 деца от 27 училища се обучават в рационално и ефективно използване на електроенергията. Само преди два месеца дружеството откри и новата модерна и високоефективна сграда на Клиентски Енергоцентър (КЕЦ) Приморско, в която инвестициите възлизат на 4 млн. лева.

Заедно с това EVN Bulgaria предлага на своите клиенти и редица иновативни за България решения в областта на енергийната ефективност като услугата ''Енергиен доклад'', чрез която общини и фирми имат възможност за по-разумно използване на енергия, по-ефективно контролиране на енергийните си разходи. Само за една година от старта на услугата близо 28 или една трета от общините на територията, обслужвана от ЕVN Bulgaria успешно използват услугата.

Вирни се горе