Ето кой стана инвеститор на годината

Ето кой стана инвеститор на годината

Наградата за „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ връчи министърът на икономиката Богдан Богданов на една от най-известните марки за спорт на открито „Амер Спортс България“ ЕООД

Голямата награда за "Инвеститор на годината“ за 2023 г. получи „Шнайдер Електрик България“ ЕООД – лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията и световен производител на електрически компоненти. Отличието бе връчено от заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел.

На официалната церемония „Инвеститор на годината“ за 2023 бяха отличени едни от най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас, през изминалата година. Събитието се организира за осемнадесети път от Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР). Още: Увеличението на чуждите инвестиции е рекордно, похвали се икономическият министър Наградите Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева отличи един от световните лидери в автомобилната индустрия „Нидек Елесис Ар енд Ди Юръп България“ ЕООД с наградата „Инвестиция в иновативен бизнес“. Компанията е част от японската корпорация Нидек и е сред най-големите производители на електрически двигатели и компоненти в своята сфера с мащаба на производство, степен на специализация и конкурентни дейности.

„Нидек България“ инвестира близо 5 млн. лв. в създаване на експортен екип за научна и развойна дейност у нас, която е съсредоточена върху разработване на инвертори за електронна тяга, бордови и извънбордови зарядни устройства, преобразуватели и всякакви приложения за моторни задвижвания. По проекта се откриват над 70 работни места.

Наградата за „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ връчи министърът на икономиката Богдан Богданов на една от най-известните марки за спорт на открито „Амер Спортс България“ ЕООД.

В категория „Инвестиция на зелено“ победител стана „Глас Контрибюшън“ ЕАД за инвестиция в разширяването на стъкларския завод „Рубин“ в гр. Плевен с фокус върху намаляване на въглеродните емисии. Наградата беше връчена от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова.

Наградата „Инвестиция в човешки капитал“ връчи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на фирмата „Технически компоненти България“ ЕООД. Отличието „Устойчив бизнес“ отиде в „Бадер България“ АД. Наградата връчи изпълнителният директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаждиев.

Денков: Чуждите инвеститори идват, защото вече виждат стабилност (ВИДЕО) За „Община в България с най-много инвестиции за 2023 г.“ беше отличена Община Стара Загора. Наградата беше връчена от заместник-министъра на вътрешните работи Христо Стефанов на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Наградата „Инвестиция с нисък въглероден отпечатък“ отиде в „Хайделберг Матириълс – Девня цимент“ АД, като я връчи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

За „Инвестиция с висок принос за развитие в региона“ беше наградена „Синьо лято“ от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Тази година наградата „Успешен стартъп“ получиха три стартиращи предприятия – „Барин Спортс“ АД, „Келвин Хелт“ АД и „Дайе“.

Отличията връчиха заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов. Две компании взеха приза за „Иновативен продукти“ – „Дронамикс Кепитъл АД“ и „Евротръст“. На първите връчи заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева, а на вторите – директорът на Дипломатическия институт към МВнР Таня Михайлова. На тържествената церемония присъстваха министри, представители на местната власт и на дипломатическия корпус, бизнес- и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари и др.

Вирни се горе