Ето какво време ни очаква през месец юни

Ето какво време ни очаква през месец юни

Юни ще започне с валежи и захлаждане. Повече валежи, около 30-40 л/м2, се очакват в централните южни райони в периода от 01 до 03 юни и дневни температури, достигащи от 19 до 24 градуса.

От 04 до 06 се очакват повече слънчеви часове, затопляне/температури надвишаващи 25 градуса/ и превалявания в планините и североизточните райони.

В края на първото десетдневие от 7 до 10 юни, отново краткотрайните дъждове ще бъдат често явление, с повече валежи в западните и централните райони и условия за силни гръмотевични бури и градушки.

Времето през второто десетдневие на юни

Нови превалявания ще има от 10 до 15 юни, по-съществени в западната половина от страната. От 16 до 18 юни по Черноморското крайбрежие ще задържи предимно слънчево време, а на запад ще има превалявания. Дневните температури ще достигат 25 и 29 градуса.

От 18 до 20 юни се очакват валежи със захлаждане.

Времето през третото десетдневие на юни

В началото на третата десетдневка , от 21 до 26 юни над западните части от страната ще бъде предимно слънчево, а на изток ще има облаци и превалявания. В периода до 26 ще бъде хладно, с температури от 20 до 26 градуса. Вероятността за слънчево и по-топло време(температури над 30 градуса) е по-голяма в периода от 27 от 29 юни.

В края на месеца 30 юни има условия за силни гръмотевични бури в южните и североизточни райони, условия за градушки, прогнозират от meteobalkans.

ГЕОМАГНИТНА ПРОГНОЗА

През повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват/ периодите от 07 до 15 юни , от 23 до 28 юни.

Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите 01 до 06 юни ; от 16 до 22 юни, като около 19 ,20 юни има условия за слаба геомагнитна буря; в края на месеца- от 29 до 30 юни.

За юни народната метеорология гласи:

Каквото е времето през юни, такъв ще е декември. Когато на Еньовден /24 юни/ овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима, а ако е проснато, зимата ще е мека. Ако на Петровден /29 юни/ духа вятър, по Коледа ще вали сняг.

Вирни се горе