ЕС: България още не е готова за Шенген

ЕС: България още не е готова за Шенген

Румъния е готова да се присъедини към Шенгенското пространство на ЕС, но не може да стори това, понеже другата кандидатка – България не е напълно подготвена. Това потвърди днес председателството на блока, цитирано от ДПА и БТА. “Румъния изпълни техническите изисквания във всички области, свързани с приема в Шенген,” заяви в декларация Унгария, която държи ротационното председателство на ЕС, след като министрите на вътрешните работи обсъдиха въпроса в Брюксел. България, от друга страна, е покрила “всички, освен един” от необходимите критерии.

В тази връзка мисия от експерти на ЕС ще посети през март страната, за да проучи дали оставащите недостатъци в системата за граничен контрол са отстранени. Нов срок за приемане на двете страни не бе обявен, но често се споменава октомври.

Унгария все пак увери, че приемането на двете страни в Шенген, “след като всички изисквания бъдат изпълнени”, остава приоритет на председателството й. Междувременно още няколко страни подкрепиха германското предложение да бъде облекчен достъпът на България и Румъния чрез премахване на контрола по летищата на по-ранна дата, като бъдат оставени в сила само проверките по сухопътните граници. В замяна на това Германия поиска да бъде въведен механизъм за замразяване на шенгенските разпоредби, в случай, че приемането на България и Румъния доведе до неконтролируем приток на мигранти.

Единствено Франция на този етап не е склонна да промени позицията си за разширяването на Шенгенското пространство с България и Румъния, каза по-рано в Брюксел вицепремиерът Цветан Цветанов, който участва в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Министърът отбеляза, че е отправена конкретна покана до Франция за участие в проверка за готовността ни, когато Париж прецени и на каквото ниво желае да са представителите му. Вицепремиерът Цветан Цветанов е имал днес в Брюксел двустранни срещи с колегите си от Германия, Австрия, Великобритания, Испания.

Словакия е поставила въпроса как страните от Шенген биха възстановявали членството си, ако бъдат отстранени от Шенген, тъй като на този етап няма изработена подобна процедура. Ако дадена страна бъде изключена, това означава да се наложат промени в граничния контрол в ЕС, уточни министър Цветанов.

Вирни се горе