Епископ Висарион възглави Тържествена Рождественска св. Литургия в храм „Св. Висарион Смоленски”

Епископ Висарион възглави Тържествена Рождественска св. Литургия в храм „Св. Висарион Смоленски”

На 25 декември Православната Църква празнува Рождество Христово – раждането в плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. В чест на светлия празник Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия възглави Тържествена Рождественска св. Литургия в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски”- гр. Смолян.Заедно с него съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и предстоятелят на храма протойерей Иван Марински.

Възрадвани от великото евангелско събитие, вярващи се стекоха в храма, за да съпреживеят Христовото Рождество. Те се поклониха на украсената с цветя икона, на която са изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос. Прекрасните песнопения в прослава на Божия син, чието рождение озари света със светлината на познанието, огласи пловдивският псалт Петър Христозов. Богослужението уважи кметът на Смолян Николай Мелемов.

.В края на светата Литургия викарният епископ прочете Патриаршеско и синодално послание за Рождество Христово, което насърчава Божия български народ към духовност и усилване на православната вяра.Ако се опитаме да предадем най-дълбокия смисъл на този празник, с най-малко думи, то те ще са – тържеството на Божията любов,се казва в посланието:” Тази любов Бог ни показа и ни призова към нея, когато в смирения Витлеем Той се роди като човек, за да живее с нас и да ни освободи от игото на греха, смъртта и тлението, да върне нашето изгубено богосинόвство, като ни направи участници в Неговата победа, която беше властна победа и тържество на живота. Тази неизмерима божествена любов я съпреживяваме в деня на Рождество Христово, когато духовно се присъединяваме към ликуването на ангелското войнство, на витлеемските пастири и на цялото творение, и заедно със светите небожители възпяваме чудото на богочовечеството:

Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение! (Лука. 2:14)

След това архиереят отправи и личния си благослов до миряните за днешния светъл ден:” Братя и сестри, от все сърце молитвено ви пожелавам благодатта на Родилия се във Витлеем Богомладенец Господ Иисус Христос да ви съпътства винаги през целия ви живот! Божието благословение да е върху всички нас! Честито Рождество Христово!”

Владиката раздаде парченца нафора и преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай..

Сийка КЕТЕВА

.Alternative tet

Alternaive text

Alt щеernativtext

Alternatiext

Вирни се горе