Епископ Висарион възглави празничното Пасхално богослужение в храм „Св. Висарион Смоленски”

Епископ Висарион възглави празничното Пасхално богослужение в храм „Св. Висарион Смоленски”

Тържествен камбанен звън при храм „Св. Висарион Смоленски” оповести пристигането на Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. На Велика събота, преди полунощ, той донесе частица от Благодатния огън и възглави празничното Пасхално богослужение. С архиерея съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и протойерей Иван Марински, предстоятел на храма.В миг на тържествено очакване, епископ Висарион излезе от олтара и храмът засия в спасителен и Благодатен огън.

Владиката го раздаваше на възрадвания народ. Светлината на запалените свещи озари препълнения с богомолци храм. С възгласи „Христос Воскресе” той възвести трикратно радостната вест и с „Во истина Воскресе” народът отвърна на пасхалния му поздрав. Развълнуван, викарният епископ прочете евангелското четиво, възвестяващо Христовото Възкресение, с което бе дадено начало на пасхалната утреня.

В благоговейна атмосфера, пред събралото се множество пред храма, епископ Висарион прочете Патриаршеското и синодално Пасхално послание, в което се казва: „ Христовото Възкресение, в чиято радост живеем днес и чрез което имаме надежда и вяра да наследим живот вечен, е резултат и плод на Божията любов към нас, човеците. Спасителят Господ Иисус Христос пръв ни възлюби и ни възлюби „докрай”/ Йоан 13:1, а затова и нашият път към Възкресението и вечния живот в лоното на Отца е път, който не може да бъде извървян без истински жертвената, безкористната любов, която е венецът на християнските добродетели и на християнското съвършенство.”

,

Богослужението се украси от възкресни тропари и песнопения:

Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, дарува живот.

След приключване на пасхалната утреня с възгласа”Благословено царство” започна св. Литургия за Възкресение Христово.

Сийка КЕТЕВА

Снимки: презвитера Таня Шикова

vaz

visarion

mirani

Вирни се горе