Епископ Висарион възглави празничната Литургия за Петдесетница в манастира „Св. Троица” – Кръстова гора

Епископ Висарион възглави празничната Литургия за Петдесетница в манастира „Св. Троица” – Кръстова гора

Празникът на явяването на Светия Дух над апостолите и основаването на Църквата Христова бе тържествено отбелязан на 4 юни в манастира „Св. Троица”- Кръстова гора с божествена св. Литургия и вечерня. Богослужбите възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и игумен на манастира.С владиката съслужиха йеромонах Евтимий от празнуващия храм, свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, протойерей Иван Марински.

И тази година много поклонници дойдоха на празника, изпълнени с надежда да усилят вярата си, да пречистят сърцата си и да попросят Божията милост.Този ден е важен за православните християни, защото с идването на Светия Дух, започва личното участие на Бога в живота на всеки човек , повярвал в Христа, и прекрачил в Църквата.

По време на празничното вечерно богослужение,което се отслужва непосредствено след св. Литургия, над вярващите епископ Висарион разпръсна орехова шума, символизираща слизането на Св. Дух над Пресвета Богородица, св. апостоли и първите християни през 33 г.След това бяха прочетени полагащите се за Петдесетница коленопреклонни молитви към Бога за прошка на прегрешенията и очистване на сърцата, както и прошка на греховете на всички православни християни, преселили се в отвъдния свят.

В края на тържествените богослужения епископ Висарион произнесе прочувствена пастирска проповед. „ Днес Светата Църква чества едно велико и преславно събитие, слизането на Светия Дух над апостолите. Този празник се нарича още „Ден на Пресвета Троица”, понеже изпращането на Светия Дух е дело на неизказаната милост и любов на всички Нейни лица: на Бога-Отца, Бога-Сина и Бога-Духа Светаго, каза архиереят. Той поясни, като че огнени езици са спрели на всекиго от апостолите, и всички започнали да славят Бога на различни езици. В този момент Петър произнесъл първата си проповед, кръстил и присъединил към църковната общност три хиляди души.Владиката насърчи миряните да се молят на Светия Дух, за да се всели във всички, и да донесе любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържние.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков, а викарният епископ преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

След архиерейското служение на всички богомолци беше раздаден благословен курбан.

Сийка КЕТЕВА

petdes

popove

gora

pedesrt

Вирни се горе