Епископ Висарион възглави Празнична света Литургия за Рождество Христово в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски”

Епископ Висарион възглави Празнична света Литургия за Рождество Христово в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски”

На 25 декември Православната Църква празнува Рождество Христово – раждането в плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. В чест на светлия празник Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия възглави празнична св. Литургия в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски”- гр. Смолян.С владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и предстоятелят на храма протойерей Иван Марински.

В ранното утро, зазвъняха 11-те камбани на църквата, задвижени от иподякон Даниел Апостолов в прекрасно съзвучие. Специално за събитието, катедралният храм бе осветен в празнична украса и преизпълнен с радост. Благочестивите християни, дошли, за да съпреживеят заедно и почетат Христовото Рождество, молитвено съучастваха в литургията.

.В края на тържественото богослужение прозвуча Патриаршеското и синодално послание за Рождество Христово, прочетено от епископ Висарион, което съдържа духовните и нравствените напътствия към Божия български народ:” В него се казва, че „Бог се яви в плът.Това ангелско благовестие, прозвучало за пръв път в нощта на Рождеството, остава постоянен призив и към всички човеци – навсякъде и във всички времена: да прославяме Бога, да пазим Неговия мир (срв. Йоан. 14:27), да имаме блага воля едни към други, за да бъдем достойни и благодарни за Неговата неизменна любов и милост към нас.

Да Го прославяме заради Неговото неизказано величие, заради чудото и тайнството на Творението, заради Неговата отеческа грижа към нас въпреки упорството ни в греховете и нашата неблагодарност. Да Го прославяме, защото славата подобава Нему, а не на човеци...”

След това архиереят отправи и личния си благослов до миряните за днешния ден:” Братя и сестри, от все сърце молитвено ви пожелавам благодатта на Родилия се във Витлеем Богомладенец Господ Иисус Христос да ви съпътства винаги през целия ви живот! Божието благословение да е върху всички нас! Честито Рождество Христово!”.

.

Вирни се горе