Епископ Висарион възглави Пасхалното богослужение в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски”

Епископ Висарион възглави Пасхалното богослужение в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски”

В късната съботна вечер, 11-те камбани на катедралния храм „Св. Висарион Смоленски” зазвъняха тържествено и приканиха миряните на Празнично Пасхално богослужение, което възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество, свещеноиконом Запрян Шиков и предстоятелят на храма, протойерей Иван Марински.

След като християните съпреживяха в смирение, пост и молитва Светата Четиридесетница, дойде часът на очакваното Христово Възкресение. Минути преди полунощ, епископ Висарион излезе от св.олтар със запалена свещ и възвести: „Дойдете, приемете светлина от незалязващата Светлина,/ и прославете Христа, Който възкръсна от мъртвите”.В този вълнуващ момент храмът засия в ярка светлина и архиереят раздаде на множеството богомолци благодатния огън.След това, със свещи в ръка, множеството излезе пред храма, съпровождано от иконата”Възкресение Христово”. Владиката прочете евангелския текст, който известява благовестието. Сякаш отново чуваме думите на ангела към жените мироносци:”Зная, че търсите разпнатия Иисуса няма го тук: Той възкръсна”!/ Мат/Точно в полунощ архиереят поздрави трикратно всички с възгласа:”Христос Воскресе! Радостните нотки от победата, която Спасителят е извършил над смъртта, доминираше.Пред събралия се Божи народ викарният епископ прочете Празничното Пасхално послание, в което се казва: „С Възкресението на Христа Спасителя смъртта беше потъпкана и вече няма онази власт, с която беше поробила човеците. Христовото Възкресение ни увери, че светлината и животът тържествуват властно над мрака и смъртта. Празният гроб в утрото на третия ден засвидетелства не само истинността на Божиите обещания, но и онова, което очаква нас – вярващите в Бога и уповаващите се само на Него, защото Бог „чрез възкресението на Иисуса Христа от мъртвите, ни възроди за жива надежда“ (1 Петр. 1:3). Тази надежда е винаги с нас и в нас – чиста, светла и непомрачима. С нея и с вярата във Възкръсналия от мъртвите ние „ходим, а не с виждане“ (2 Кор. 5:7). С вяра и надежда в Бога, чрез Когото „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28). Развълнувани,богомолците отново влязоха в храма, където наместникът на Смолянска околия отслужи празничната Възкресна св. Златоустова Литургия.

Озарени от светлината на благодатния огън и от духовната величина на тази нощ, християните се разотидоха, за да запалят домашното кандило, и да се помолят на Господа за мир и добро.

Сийка КЕТЕВА

Снимки:презвитера Таня Шикова

Alternative tt

Alternative ext

Alternative tt

Alternativeext

Вирни се горе