Епископ Висарион възглави архиерейска вечерня в храм „Възнесение Господне”-село Павелско

Епископ Висарион възглави архиерейска вечерня в храм „Възнесение Господне”-село Павелско

На 12 юни , в навечерието на празника Възнесение Господне в едноименния храм в с. Павелско бе отслужена архиерейска вечерня.с петохлебие. Вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Смолянския епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Множество християни го посрещнаха с тържествен камбанен звън и духовна радост. Празникът за ревностните енориаши е двоен, тъй като те отбелязват и храмовия юбилей – 190 години от построяването на Божия дом. С Владиката съслужиха йеромонах Евтимий от манастира „Св. Троица”- Кръстова гора, секретарят на Архиерейското наместничество, свещеноиконом Запрян Шиков, иконом Димитър Куцев, председателят на празнуващия храм отец Апостол Аролски и свещеник Димитър Петров.

Църковните песнопения бяха огласени от пловдивския псалт Петър Христозов.Събралите се миряни с благодарност се помолиха за всички, които построиха този храм, и попросиха от Бога велики милости за своите близки.В богослужението молитвено участие взеха председателят на Общинския съвет в Чепеларе г-жа Екатерина Петрова, зам.-кметовете на Общината г-жа Антоанета Аговска и г-н Стоян Кузмов, кметът на селото г-н Атанас Станков.

В края на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието за здраве и благословение на всички богомолци в старинния храм.Преди да раздаде петохлебието на присъстващите, архиереят произнесе искрена пастирска проповед:” В навечерието на празника, съгласно църковния устав, в сряда се извършва така нареченото Отдание на Пасха. На този ден началото и краят на службата са същите като на самия ден на Пасха.Пеят се радостните стихири:”Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му”....Прощаваме се с Пасха, „отдаваме” я до следващата година. Но едновременно с нея към нас слиза нова радост. Радост от съзерцанието на празника Възнесение Господне,когато Иисус Христос извежда учениците си вън от Витания, благославя ги и се възнася на небето”- каза в словото си владиката. И същевременно поясни:„Но не заминаването на Христос на небето празнува Църквата, защото Той е казал:”Аз съм с вас през всички дни до свършека на света.” Цялата радост на християнската вяра идва от съзнанието за Неговото присъствие и Неговите думи:” Където двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз между тях”. .Духовният пастир ни насърчи да прогледнем за истината на този празник – „Това е празник на небето, отворено за човека, небето като нов и вечен дом, обител, небето – нашата истинска родина.Нека да живеем така, че да се окажем достойни за място в жилищата на Царството небесно! С мислите, чувствата си, желанията си, стремежите и деянията си все повече и повече да се издигаме нагоре, да се възнасяме към чистото, небесното, божественото”!

След проповедта владиката честити храмовия юбилей, раздаде парченца от петохлебието , лично благослови вярващите и преподаде на всички архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Сийка КЕТЕВА

Alternativtext

Alternative ext

Alrnative text

Вирни се горе