Епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия в манастирския храм „ Св. св. Козма и Дамян” край Смолян

Епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия в манастирския храм „ Св. св. Козма и Дамян” край Смолян

На 1 ноември Православната църква почита Светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян от Асирия, Мала Азия. В тяхна чест, Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион – викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св.св.Козма и Дамян” при манастира „Св.вмчк Пантелеймон” край Смолян. В богослужбата участваха: свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, протойерей Иван Марински, иконом Димитър Куцев, свещениците - Васил Маджаров, Димитър Петров , Апостол Аролски, иподякони.

Поклонници, отблизо и отдалеч, се събраха за пореден път в този ден, за да вземат молитвено участие в празничната богослужба. С цветя и дарове се покланяха на празничната икона и палеха свещи с молитва и надежда.Те вярваха, че светите лечители чрез силата и мощта, които са им дадени от Бога, ще изпълнят тяхната искрена молба за изцеление и вечен живот.За молитвеното настроение на богомолците допринесе изпълнението на църковни певци и хористи. Всички - с едно сърце и душа, изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш”, а някои пристъпиха към Тайните Христови.

С пастирско слово към богомолците в храма се обърна пловдивският викарий, припомняйки житието на светите Козма и Дамян: „ Те се родили в провинцията Асия, Мала Азия. Баща им бил езичник, а майка им изповядала християнската вяра. Мъжът й починал рано, и младата вдовица заживяла благочестив живот, като поучавала децата си да водят богоугоден живот, учила ги на страх Божи, съветвала ги да се утвърждават в християнските добродетели. Когато пораснали, те просияли със своите добри дела като две светила. За да бъдат полезни на ближния, се заели да изучават лекарското изкуство, изучили лечебните свойства на различните билки и се прочули като лекари”,каза в словото си владиката. Той подчерта, че с помощта на Божието благословение и целителна сила помагали на много немощни и болни, без да търсят слава и отплата. Двамата се придържали към съветите на Иисус Христос към апостолите– да не търсят земна слава и богатства, а да лекуват, без да взимат пари и дарове от немощните:„Болни изцерявайте, прокажени очиствайте... Даром получихте, даром давайте”/ Матей 10:8/

По традиция в двора на храма беше отслужен празничен водосвет за здраве, спасение и преуспяване в добро, бяха осветени хлебните приноси, донесени от хората.С гръмко многолетствие завърши духовното тържество и владиката преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. След това миряните с вълнение пристъпиха към епископа да вземат парченца нафора. И тази година, уважилите храмовия празник, получиха благословено ястие, за подкрепа и радост.

Сийка КЕТЕВА

sv

hora

otec

gr

Вирни се горе