Епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св.св. Константин и Елена” –с. Момчиловци

Епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св.св. Константин и Елена” –с. Момчиловци

На 21 май Православната Църква почита паметта на Светите велики царе равноапостолни Константин и Елена. Св. Константин царувал в Рим и Византия - Цариград през 274-337г. Най-голямата му заслуга към Христовата вяра е, че уговаря източния император на Рим Ликиний да издадат указ за непреследване на християните.Документът е подписан от двамата в гр. Милано, в 313 г. А майка му, блажена царица Елена, макар и на преклонна възраст, / на 80 години/, по чудесен начин открива Животворящия Кръст Господен, който триста години престоял зарит на Голгота.

В тяхна чест и възхвала, в храм „Св.св. Константин и Елена” – с. Момчиловци беше отслужена архиерейска св. Литургия. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество, свещеноиконом Запрян Шиков , предстоятелят на храма, свещеник Николай Рангелов и йеромонах Евтимий от манастира „Св. Троица” – Кръстова гора.

Камбаненият звън отрано прикани богомолците на празничното богослужение. Енориаши и гости на селото се стекоха във вековния храм, за да отдадат молитвена почит към св. Велики царе и равноаопостоли Константин и Елена.Сред тях най-радостни бяха именниците и техните близки, които съпреживяха църковния празник и като личен. Миряните изслушаха с наведени глави евангелското четиво за Слепия. Литургичните песнопения изпълни църковният певец Петър Христосков и всички заедно изповядаха Символа на нашата вяра и изрекоха Господнята молитва „Отче наш”.

Богослужението уважиха областният управител на Смолян г-н Стефан Сабрутев, кметът на Община Смолян г-н Николай Мелемов, секретарят на Областната управа Георги Кисьов и кметът на с. Момчиловци Сийка Суркова.

В края на литургията епископ Висарион се обърна към богомолния народ с празнично слово. Той припомни трудовете на светите „равноапостолни”, които спомогнали вярата Христова да се разпространява по цялата земя. Огромна е заслугата на блажена св. Елена, която намира неизказани съкровища по светите места, свързани със земния живот на Иисус Христос, Божията майка и светите апостоли, и урежда построяването на православни храмове. Архиереят призова „да се молим на св. Константин по неговото застъпничество пред Бога и това на неговата блажена майка, св. Елена, Господ да изпрати мир, благоденствие и благополучие на Своята Православна Църква.А пък ние, днешните християни, да следваме техния пример, като издигнем високо знамето на правдата, истината и любовта.”

Духовното събитие завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков. Епископ Висарион честити празника на именниците и преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. След което, църковното настоятелство покани всички присъстващи на благословена трапеза.

stefan Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе