Епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия на Лазарова събота в храм „Св.вмчца Неделя”- кв. Райково

Епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия на Лазарова събота в храм „Св.вмчца Неделя”- кв. Райково

В съботата на шестата седмица от Великия пост /т.г. 8 април,/ Църквата чества чудното възкресение на Лазар от Витания, извършено от Господ Иисус Христос четири дни след неговата смърт и шест дни преди юдейската Пасха.В чест на празника бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм ”Св. вмчца Неделя”- кв. Райково.Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия в съслужение със секретаря на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков и свещеник Димитър Петров.

Камбаненият звън прикани енориаши и гости на квартала на празничното богослужение.Благочестиви християни дойдоха в храма, с желание да се помолят на св. Лазар, нашия застъпник пред Божия престол. Литургичните песнопения изпълниха църковни певци и хористи при храма.Мнозина миряни в този ден пристъпиха към Светото Причастие, та укрепени от Божията благодат да умножат добродетелите си и съпреживеят страданията и кръстната смърт на Господ Иисус Христос.!”

В края на литургията епископ Висарион произнесе слово за възкръсналия Лазар: „Днес, ние съзираме триумфиращата Божествена сила на Спасителя, чийто глас извика мъртвия към живот:”Лазаре излез!” Днес ние честваме победата над смъртта, Господнята победа над лукавия”. Архиереят ни призова” да се съживим от греховния сън, да станем и да се покаем, та да можем да посрещнем Възкресението Христово, изправени в очакване на нашия Спасител, който ще възкреси умъртвените ни от грехове и страсти души”

Празничното богослужение завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков, след което епископ Висарион преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Сийка КЕТЕВА

lazar

liturgia

Вирни се горе