Епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св св. Константин и Елена”- с. Момчиловци

Епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия в  храм „Св св. Константин и Елена”- с. Момчиловци

На 21 май Православната Църква почита Светите велики царе и равноапостолни Константин и Елена, майка и син, които са просияли за тържеството на словото Божие.Император Константин още приживе е наречен „равноапостолен” и велик, защото уважавал добродетелите на християните и се възхищавал на мъченическия им подвиг при отстояване правотата на православната вяра.В годините на ужасни гонения, той им разрешил свободно да се покланят на Единия истинен Бог.

На този светъл ден, в едноименния храм в с. Момчиловци, местни жители и гости посрещнаха с камбанен звън Негово Преосвещенство Смолянския епископ Висарион, който възглави светата Литургия за празника.С викария на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, йеромонах Евтимий от манастира „Св. Троица”- Кръстова гора и предстоятелят на храма протойерей Николай Рангелов. Вековният Божи дом бе празнично украсен, в празнична премяна бяха и боголюбивите християни, дошли да попросят закрила от обичаните Божи застъпници и небесни покровители на енорията.Сред тях най- развълнувани бяха именниците, които чрез личния си празник почетоха от душа и сърце, благочестивите велики царе Константин и Елена. Красивите литургични песнопения и възхвални молитви бяха изпълнени от пловдивския псалт Петър Христозов. В благоговейна атмосфера, всички заедно изповядаха „Символа на нашата спасителна вяра” и Господнята молитва”Отче наш”.

В светата Литургия молитвено съучастваха кметът на селото г-жа Сийка Суркова и общественици.

В края на богослужението архиереят се обърна към присъстващите с вълнуващо слово, в което каза:” Църквата увенчала светите Константин и Елена като „равноапостолни” за това, че с техните трудове не само се прекратили гоненията срещу Църквата Христова, но с техните усилия вярата Христова започнала да се разпространява по цялата земя.”Владиката акцентира върху благодатните открития на света равноапостолна царица Елена. По настояване на своя син, на преклонна възраст пристигнала в Йерусалим и намерила след 3 столетия - Кръста Господен, Гроба Господен и всички свети места, които били свързани със земния живот на Господа и Спасителя наш Иисус Христос, Неговата Пречиста Майка и Неговите свети ученици – апостолите Христови.Той призова да отдаваме молитвена почит към честваните днес светци и ведно с цялата Църква велелепно да ги възпяваме.

Миряните изслушаха с внимание духовните слова на своя пастир, които ги вдъхновиха за по-усърдно участие в църковния живот.

Храмовото тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Шиков, а викарният епископ честити празника и преподаде на всички архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. След празничното богослужение бе извършено освещаване на благословено ястие и различни приношения в чест на светите равноапостолни царе.

Сийка КЕТЕВА

Alternve text

Вирни се горе