Епископ Висарион ще отслужи три празнични литургии в Смолян

 Епископ Висарион ще отслужи три празнични литургии в Смолян

На Рождество Христова и след празника богослуженията ще възглавява Негово Преосвещенство епископ Висарион като архиерейски наместник на Смолянска духовна околия с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. С епископа ще съслужат секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, свещеници от смолянски енории, икодякони и певци.

На Рождество Христово /25 декември, събота/ Архиерейската света Литургия от 9.00 часа ще бъде в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ . На този празник Църквата прославя Рождението на „Слънцето на правдата, Светлината на познанието, което продължава да озарява света – Господ Иисус Христос“.

На 26 декември /неделя/ от 9.00 часа Архиерейската светата Литургия ще бъде в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян и с нея се празнуваСъбор на Пресвета Богородица. Църквата е отредила този ден след Рождество Христово „за възхвала на Божията Майка като избран съсъд на Божията промисъл, която и след раждането пак се оказа Дева“.

Първият мъченик на Христовата църква свети Стефан ще бъде почетен на 27 декември /понеделник, Стефановден/ от 9.00 часа с Архиерейска света Литургия в храм „Св. Неделя“. Свети архидякон Стефан е изключително верен последовател на Христос. „В защита на вярата при спор с еврейските първенци бил изправен на съд пред синедриона и осъден – с камъни убит в 37 година.“

Росица Примовска

Снимка: Георги Гаджев

Вирни се горе