Епископ Висарион отслужи празнична вечерня с петохлебие в църквата „Св.св. Козма и Дамян” в манастира „Св. Пантелеймон” над Смолян

Епископ Висарион отслужи празнична вечерня с  петохлебие в църквата „Св.св. Козма и Дамян” в манастира „Св. Пантелеймон” над Смолян

На 1 юли Православната църква чества Св. безсребреници Козма и Дамян от Рим, заедно с Възвръщане мощите на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Двамата лечители се сдобили с широка популярност заради уменията си и безплатното упражняване на лечителската си дейност. За зла участ, завистта ги погубва. Бившият им учител, също лекар, воден от силна злоба, ги завежда в планинаната и ги убива с камъни.

damian В чест на светите безсребреници Смоленски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, на 30 юни отслужи празнична вечерня с петохлебие в храм „Св.св. Козма и Дамян”. С владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на архиерейското наместничество и отците: Иван Марински, Васил Маджаров, Димитър Петров и Димитър Куцев.

Верни миряни дойдоха с радост и благоговение, за да празнуват, да потърсят закрила от почитаните Светци и да съучастват в духовното тържество. Песнопенията бяха изпети от всички заедно: църковни певци, духовенство и богомолци.Във вълнуваща атмосфера, с едни уста и с едно сърце изрекоха Господнята молитва „Отче наш.”А с тропара, двамата лечители бяха искрено възхвалени:

Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамяне,

помилвайте нашата немощ,

даром получихте, даром давайте и нам.

episkopa

На самия празник, 1 юли, в манастирския храм, епископ Висарион възглави Архиерейска св. Литургия.

hora

Вирни се горе