Епископ Висарион отслужи Божествена света Литургия в манастира „Св. вмчк Пантелеймон” над Смолян

Епископ Висарион отслужи Божествена света Литургия в  манастира „Св. вмчк Пантелеймон” над Смолян

На 1 юли почитаме лечителите-безсребреници и чудотворци Козма и Дамян. На днешния ден Църквата отбелязва и връщането на мощите на Св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. Двамата лечители се сдобили с широка популярност заради уменията си да изцеляват всякакви болести и във всичко им помагала благодатта на Самия Бог. Тези изкусни целители не вземали от никого пари за изцеленията,заради което били наречени „безсребреници”.За тях само една награда била безценна- вярата в Христа.

В прослава на светите страдалци Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, възглави празничната архиерейска Литургия в храм „Св.св. Козма и Дамян”при манастира „Св.вмчк Пантелеймон”- край Смолян. С владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, иконом Димитър Куцев, протойерей Иван Марински и свещениците Васил Маджаров, Димитър Петров и Апостол Аролски.

Много миряни, с радост и вяра в душите, дойдоха на храмовия празник, за да потърсят закрила от почитаните светци, и да съучастват в духовното тържество.Те посрещнаха своя архиерей с възторг,пеейки „На многая лета, Владико!” Празничните литургични песнопения изпълниха псалтът Петър Христозов и хористи.Във вълнуваща атмосфера, с едни уста и с едно сърце, богомолният народ изповяда Символа на вярата и изрече Господнята молитва „Отче наш.”Тези, които се бяха приготвили с молитва и пост, пристъпиха към Христовите Тайни и се причастиха. Сред тях имаше и деца на различна възраст.В хода на богослужбата многократно звучеше тропара на двамата лечители:„Св. безсребреници и чудотворци, Козмо и Дамиане,посетете нашите немощи,даром приехте, даром ни давайте.”

Празника уважиха областният управител на Смолян г-н Стефан Сабрутев и зам.-областният управител г-н Христо Станчев.

В края на богослужението епископ Висарион произнесе вълнуваща пастирска проповед, в която каза: „Освен с благодатта на изцелението, светите лечители помагали на хората и с щедра милостиня. Те имали голямо,събрано от предците и получено от родителите имущество, което продавали, раздавали на бедните и нуждаещите се: хранели гладните, обличали голите – проявявали милосърдие към всички нуждаещи се. С вяра хората получавали изцеление от болестите.”Владиката разказа как са погубени от завистта на бившия им учител, също лекар. Воден от силна злоба, той ги завел в планината и ги убил с камъни. Светите чудотворци Козма и Дамян намерили смъртта си през 284г.

Храмовото тържество завърши с празничен водосвет, многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян, и архиерейски благослов. Епископ Висарион поръси присъстващите със светена вода, а мнозина си занесоха от нея по домовете си.За всички, уважили празника на светите чудотворци, беше приготвено благословено ястие с месо.

Сийка КЕТЕВА

st

kozma

damian

kurban

desata

Вирни се горе