Енергиен експерт: Отоплението - най евтино с климатик, най-скъпо – с духалка

Енергиен експерт: Отоплението - най евтино с климатик, най-скъпо – с духалка

От няколко години най-евтино излиза отоплението на дома с термопомпен климатик. Най-скъпо е да се топлиш с електрически уреди, които директно се включват в мрежата – духалки и радиотори. Това каза в студиото на Нова телевизия енергийният експерт Драгомир Цанев. Той подчерта, че именно отоплението е най-големия разход на енергия в дома и стойността му е 70% от сметката, предаде Фрогнюз.

Според експерта, можем да намалим разхода на енергия със спазването на някои елементарни принципи, например в хладилника да не се прибират топли продукти или той да не се постявя до нагревателни уреди. От изгасяне на крушките можем да спестим 200 лева за около 5 години, което не изглежда много, но можем да се запитаме трябва ли да хвърляме тези пари на вятъра, обясни Цанев.

Външните щори и сеници са много важно средство са осигуряване на комфорт в дома, за разхлаждане през лятото и затопляне през зимата, подчерта експертът. Той добави, че дори в традиционната стара българска архитектура няма къщи с южно изложение, които да нямат капаци на прозорците.

Вирни се горе