Емилия Ованесян за спектакъла „Заливът“ на РДТ: „По един изключително забавен начин разказваме една тъжна история“

Емилия Ованесян за спектакъла „Заливът“ на РДТ: „По един изключително забавен начин разказваме една тъжна история“

РДТ „Николай Хайтов“ Смолян с ново представление. Премиерата на спектакъла „Заливът“ от Ги Фоаси е на 3 ноември от 19.00 часа. „На път е едно хубаво представление, което се надявам нашата публика да оцени. Режисьор е Емилия Ованесян. Участват Ива Кирова и Анастас Жайгаров. Спектакълът се поставя не за първи път. Емилия е играла в този спектакъл преди повече от 20 години, сега е време да го принесе към по-младите хора“, каза директорът на смолянския театър Румен Бечев. „Това е една пиеса на френския автор Ги Фоаси, който се води за един от абсурдистите, наред с Йонеско, Бекет и др. автори. Той е по-малко известен, но е толкова добър, че в Япония има театър кръстен на неговото име. Пиесата се занимава със семейните мечти на двама души да прехвърлят прага на своя дом, да излязат от черупката му. Двама души, които мечтаят да пътуват, да стигат до далечни земи, но винаги остават в своето гнездо. Един ден обаче той решава да осъществят мечтите си. Оказва се, че там където искат да отидат, се е случила една страшна екологична катастрофа, която предизвиква събития, непредвидими от страна на мъжа. Доста драматична ситуация, но начина, по който ние я разказваме и така, както авторът е заложил в текста си, е клоунаден, тоест по един изключително забавен начин се разказва една тъжна история“, обясни режисьорът Емилия Ованесян.

В ролите на младото семейство се превъплъщават артистите Ива Кирова и Анастас Жайгаров. Тя – от София, доскоро играла в софийски театър, той – от Смолян.

„Мога да кажа, че в света има много такива малки хора, като нашите герои, които са мечтали да направят нещо, да излязат от зоната си на комфорт, но винаги нещо ги е спирало, за да стигнат до момента, в който те решават, че е време да последват мечтите си. Много хора могат да се припознаят в тази двойка“, каза Жайгаров. „Спектакълът за нас, чисто актьорски, е голямо предизвикателство. В пиесата се разглеждат социални проблеми, които вълнуват, които са актуални и винаги ще бъдат. За нас е голямо удоволствие да можем да изиграем нещо такова, да оставим едно послание и хората да се замислят за това, което се случва в нас, около нас и в реалния живот“, добави младата артистка Ива Кирова. По думите й много често ни се предлагат спектакли, т.нар. аламинут, които са лесно смилаеми. „Много е хубаво когато ние от сцената успеем да накараме публиката да се замисли, да види смисъла и най-вече магията на това хубаво изкуство, защото театър без публика няма. Ние сме тези, които трябва да изграждаме вкуса и критериите на публиката“, категорична беше младата актриса.

Пиесата „Заливът“ в Смолян е поставена за последно през 1997 г. Тогава в ролите на жената и мъжа са Емилия Ованесян и Кръстьо Кръстев. На въпрос има ли промяна в социалните теми, заложени в спектакъла преди повече от 20 години и днес, Ованесян отговори цитирам: „Никаква промяна няма. Това е съдбата на един човек, който иска справедливост, получава я по начина, по който той мисли, че трябва да я получи и след това трябва да бъде осъден. Езикът на спектакъла е клоунада, тя е вечна. По начина, по който ние разглеждаме семейната двойка, тя е непроменяема“.

Според директорът на РДТ Румен Бечев спектакълът те кара да се смееш, а когато свърши, спираш да се смееш и започваш да мислиш. „За съжаление смея да твърдя, че цялата ни нация е спряла да мисли и точно в този момент трябва сериозно да се намеси театъра. Дължим го на хората“, заяви още Бечев.

На пропускайте премиерата на „Заливът“ на 3.11.2022 г. Режисьор е Емилия Ованесян. Участват Ива Кирова и Анастас Жайгаров.

Вирни се горе