Емил Радев, евродепутат: Държавата я няма в кризата с украинските бежанци

  Емил Радев, евродепутат: Държавата я няма в кризата с украинските бежанци

Държавата трябва веднага да създаде ясен и точен план във връзка с неспиращия към България миграционен поток. Това коментира евродепутатът от ЕНП Емил Радев, по време на семинар за журналисти от регионалните медии в столицата. По думите му правителството трябва спешно, сега и веднага, да отдели национални средства за украинските бежанци, които пари, по-нататък да възстанови от различни европейски фондове, свързани с миграцията. „В момента в България има пълно лутане между институциите, а държавата я няма. Украинците пристигат ежедневно в страната, имат нужда от помощ и подслон. Ние просто нямаме време да чакаме парите от Европа“, обясни Радев.

Според него, освен бързото отпускане на пари за бежанците, е нужна и административна организация. Спешно трябват разяснителни кампании и много хора, които по-бързо да помагат на бягащите от войната, за да получат статут на бежанци. Радев даде за пример Полша, където влезлите от началото на войната украинци са над 1 млн.

Участие в семинара на тема „Новата миграционна политика на ЕС – накъде и кога“ взе и евродепутатът Елена Йончева.

„Събитията в Украйна за пореден път ни показват необходимост от европейска система, базирана на солидарността, на споделяне на отговорност. Ако всички поемат част от тежестта, никой няма да бъде подложен на натиск. Няма как шепа държави да поемат всичко, само и само, защото са близо до конфликта“, обясни Йончева. Тя посочи и разликата между украинската и предходните бежански кризи, една от които е афганистанската.

„По време на войната в Сирия Европейският съюз посрещна 2 млн. бежанци, но много от тях останаха в т.нар. буферни държави. В Турция има 4 млн., в Йордания и Ливан по 2 млн.“, посочи още Йончева.

По темата говори и Аликс Мюлер – Рапар, правен експерт от Генерална дирекция „Миграция и външни работи на ЕК“. В семинара се включиха представители на медии от Бургас, Варна, Кърджали, Благоевград и Смолян.

Вирни се горе