Емил Хумчев се срещна с първите две семейства, пристигнали от Украйна

Емил Хумчев се срещна с първите две семейства, пристигнали от Украйна

Областният управител на Смолян Емил Хумчев се срещна днес с първите две семейства, пристигнали от Украйна в Смолян. Те са на двама братя от Одеса. Първите дни те бяха настанени в държавни жилища, а след това собственикът на хотелски комплекс в района на Смолянските езера предостави частен апартамент за нуждите на бягащите от войната. От БЧК-Смолян изпратиха храни, завивки и кухненска посуда за нуждите на семействата, които са с три деца.

„Надявам се, скоро всичко това да приключи, но имаме информация, че още много семейства ще пристигнат в Смолянска област. Вече има сформиран щаб на областно ниво, който ще координира посрещането им. Имаме готовност за настаняване на около 200 човека в нашата област, в държавни, общински и в частни жилища. Държавата отпуска такива средства“, каза Емил Хумчев. Той обясни, че първото нещо, което трябва да направят пристигащите, е да се регистрират в служба „Миграция“ към Областната дирекция на МВР. Според статута, който придобиват, има възможност за социално подпомагане, здравно обслужване и възможност за децата да посещават детски и учебни заведения. Държавата отпуска такива средства“, каза областният управител Емил Хумчев.

Единият от братята -Артьом, изказа благодарност към областния управител и българското население, които ги подкрепят в този тежък за тях момент. „ Обстановката в Одеса беше много тежка – нямаше хранителни продукти, бензин. Постоянно се чуваха изстрели, взривове, въздушни тревоги, самолети. Беше опасно и бяхме принудени да дойдем в България. Ние сме етнически българи, целият ни живот е бил в Бесарабия. И сме много благодарни, че тук ни дадоха жилище, храна, дрехи“, каза той. Бежанците обясниха, че са пътували три дни, като са срещнали големи трудности на границата, където са престояли почти 20 часа.

„Тук се чувстваме в безопасност. Огромна благодарност към всички, които ни помагат, това ще се помни цял живот“, разказа Олга, която изрази надежда, че скоро всичко ще приключи и ще се върнат по домовете си.

Вирни се горе