Емил Хумчев приветства участниците в семинар на тема „Туризъм и достъпност“

Емил Хумчев приветства участниците в семинар на тема „Туризъм и достъпност“

Семинар на тема „Туризъм и достъпност“ се проведе в Областна администрация-Смолян. Целта на проявата бе да се повиши осведомеността на представителите на местните власти, държавните институции, бизнеса и заинтересованите страни относно осигуряването на нормален достъп на хората с увреждания и възрастните хора до туристически културни и природни обекти.

Областният управител на Смолян Емил Хумчев приветства участниците в семинара. „Достъпен туризъм за всички означава създаване на услуги и продукти, от които могат наистина да се възползват хората с увреждания и възрастните хора. Те имат най-голяма полза да бъдат сред природата, а за тях е най-трудно да отидат и да й се наслаждават. Всички ние, когато имаме отпуск се питаме къде ще отидем да почиваме, на планина или море, но не се замисляме какви варианти имат хората с увреждания, дали и те имат същите възможности като другите членове на обществото и могат ли да посетят безпрепятствено мястото, което искат да посетят. Ние, като управленци, като общество трябва да мислим в тази посока и да се стремим да осигуряваме подходящи условия и равен достъп до природни обекти, исторически места и обществени институции на тачи част от нашето общество. Секторът на туризма за хора с увреждания, които са 15% от населението, има голяма възможност да се развива и за привлече нови клиенти и предприемачите е хубаво да мислят в тази посока. Всичко трябва да започне още от самото проектиране, за да осигурим една нормална достъпност за тях, както е в големите европейски държави“, каза Хумчев. Той посочи, че усилията на органите на местно управление и на държавата, трябва да бъдат насочени в посока улесняване живота на хората с увреждания.

Областният управител посочи, че точно в такива дискусии могат да се родят добри идеи и решения, които да поставят първите стъпки в посока осигуряване на достъпност до средата на болни и възрастни хора и на хора с увреждания.

Семинарът се организира по проект на Сдружение „Екосвят Родопи" – Смолян.

seminar

Вирни се горе