Емил Хумчев: Подновяването на дейността на ГКПП „Златоград –Термес“ е успех на екипна работа

Емил Хумчев: Подновяването на дейността на ГКПП „Златоград –Термес“ е  успех на екипна работа

100 дни управление отчетоха областният управител Емил Хумчев и депутатът Зарко Маринов

Подновяването на дейността на ГКПП „Златоград –Термес“ е един успех на екипна работа, заяви пред журналисти днес областният управител на Смолян Емил Хумчев. На пресконференцията присъстваха депутатът от ДБ Зарко Маринов, заместник областният управител Явор Руженов и вр.и.д. „Главен секретар на Областна администрация“ Андрей Кадишев.

„Отварянето на ГКПП „Златоград-Термес“ е в следствие на интензивни действия и разговори, които се проведоха през последните три месеца, за да насочим вниманието на гръцката, както и от българска страна, за важността на пункта. Това стана с активното съдействие на депутатите от екипа на промяната -Михал Камбарев и Зарко Маринов. В края на януари направихме среща с областния управител на Периферия Източна Македония и Тракия Христос Метиос и със заместник областния управител на Периферията за Ксанти Константинос Куртидис, където акцентирахме, че е важно пунктът да заработи отново преди старта на активния летен туристически сезон“, каза Хумчев. Той добави, че Въпроса за отварянето на двата гранични пункта в област Смолян, е бил поставен и на срещата в София в края на март между министрите на транспорта на България и на Гърция. На срещата министърът на транспорта Събев, както и министърът на финансите Василев, многократно са подчертали пред министъра на транспорта на Гърция важността от отварянето на двата пункта- „Златоград – Термес“ и „Рудозем – Ксанти“.

„Имахме и пълното съдействие на кмета на Община Златоград, който още на срещата през януари в Гърция гарантира, че веднага ще бъде поставен здравен пункт на границата. Така, че може да го отчетем като успех на една екипна работа, без да поставяме партийни или личностни интереси. На всички ни беше ясно, че това е важно за развитието на туризма и района, както и за очакванията на хората. Знаем, че където има път, там има и развитие“, каза областният управител на Смолян.

„Надяваме се този пункт да работи и повече да не бъде затварян“, каза още Хумчев. Той посочи, че към днешна дата преминаването става със „зелен сертификат“, бърз тест или ПСР. Областният управител каза още, че има интерес към пункта. Сутринта, в рамките на минути, са преминали няколко гръцки коли, а от наша страна- над 20 автомобили за около час.

Емил Хумчев каза още, че е получил уверение от Константинос Куртидис, че до няколко месеца от гръцка страна, ще бъде завършена и отсечката до ГКПП-„Рудозем-Ксанти“. Днес на сутрешно кафе в Златоград с гръцката делегация, са били обсъдени следващите стъпки в тази посока. „Гърците ще направят паралелна организация за останалите отсечки, които трябва да свържат пътя с магистрала Егнатия, но изпълни ли се тази отсечката до граничния пункт, вече ще може да отворим пътя за автомобили и лекотоварни. Искрено се надявам, че това което той сподели г-н Куртидис, ще бъде реализирано и тази година да можем да отворим още един пункт на наша територия“, каза областният управител на Смолян.

Пред журналистите Хумчев отчете най-важните акценти в дейността му като областен управител от встъпването му в длъжност.

„Още в началото на мандата трябваше да се справим с Ковид-пандемията. Наложи се да предприемем редица действия за ограничаване на заболяваемостта, което не се понрави на туристическия бранш. Направихме спешна среща с тях и в разговорите изчистихме несправедливостите. В кратки срокове направихме така, че те да не са възпрепятствани от тези мерки. Считам, че в голяма степен се справихме с този проблем. Болниците бяха в много добра готовност, снабдени бяха с медикаменти и не се стигна до връщане на пациенти. До голяма степен кризата е овладяна на национално и областно ниво“, посочи Хумчев. Като друг важен момент той посочи подсигуряването на средствата за възстановяване щетите от наводненията, които се случиха през декември 2021г. „Парите са осигури, в сметката са на Община Девин. Днес предстои от общината да внесат строителните книжа, за да издадем строителното разрешение и по най-бързия начин да се започне работа по пътя Тешел-Триград“, каза още той.

Областният управител посочи и другите, реализирани дейности и инициативи за законодателни промени, възникнали след срещи със заинтересованите страни в сферата на енергоснабдяването, мобилните комуникации и автомобилните превози.

Кризата с хората, бягащи от войната в Украйна, също е на дневен ред, посочи Хумчев. „Създадохме организация за приемане на тези хора, създадохме Областен щаб, в който участват всички институции, с подкрепата на БЧК. За момента нямаме хора, които да са потърсили подкрепа и да не са настанени в подходящи условия. Направихме искане към Община Смолян да ни предостави помещение, което при необходимост да работи като реален щаб при засилване на мигрантския натиск“, посочи още областният управител на Смолян.

На територията на областта са настанени 196 украинци, от тях 25 не са заявили своя статут. Те са разпръснати в цялата област, като най-много са в Смолян Девин, Тешел, Триград и Чепеларе. Имаме все още свободни места за настаняване“, посочи още Хумчев.

„Още в началните месеци успях да постигна няколко неща, като член на комисията по регионално развитие. Сред тях е да обърна внимание към лошата инфраструктура в Смолянска област и главният приоритет – пътят, който свързва Асеновград и Смолян – изграждане на трета лента, и обхода на град Чепеларе”, каза народният представител Зарко Маринов. Като депутат той е избрал да бъде член на две от парламентарните комисии – за регионално развитие и земеделие и гори. Добрата новина е, че тази в бюджета на пътната агенция за тази година, са заложени средства за технически проект за третата лента на пътя Асеновград – Смолян, за която досега има само идеен проект. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за инженеринг на обхода на Чепеларе. „За момента имаме да решаваме още един проблем, по който работи г-н Камбарев – осигуряване на средства за отчуждителни процедури. След няколко месеца работа сме на финалната права да започне текущият ремонт на пътища в област Смолян – Соколовци – Баните, Пловдивци – Рудозем, Неделино – Златоград”, добави Маринов. Той съобщи, че в ход е подготовката на фонд с бюджет от 1,5 млрд.лв., с които да бъдат финансирани проекти на общините за пътища и ВиК-мрежи. В момента фондът се структурира и ще носи името ФОРС – Фонд за общинско развитие и сближаване.

„В другата област, в която работя, свързана със земеделието и горите, пред мен са стояли две основни задачи. Едната е свързана с белите петна и Програмата за развитие на селските райони, от която община Смолян, която е една от най-големите селски общини в страната, е изключена. Вторият въпрос е издадената заповед от служебния министър на земеделието през миналата година, с която беше намалена сечта във вековните гори с 30%, и от която горските предприятия търпят големи загуби. Това е станало без обсъждане, без да е било взето мнението на специалистите в горския сектор. В отговор на мой въпрос министър заяви, че въпросната заповед противоречи на нормативната уредба. Така че очаквам в най-скоро време тя да бъде отменена”, допълни народният представител.

Вирни се горе