Емил Хумчев: "Нужно е търпение и отговорност, за да излезем по-бързо от Ковид кризата"

Емил Хумчев: "Нужно е търпение и отговорност, за да излезем по-бързо от Ковид кризата"

Г-н Хумчев, благодаря ви за това интервю, което е първото ви като областен управител на област Смолян. Готов ли сте за този пост, предвид това, че още от самото начало кризите ви връхлитат една след друга и се налага да вземате сериозни решения?

По волята на БСП, на нашите партийни членове, бях номиниран за областен управител. Благодаря на ръководството на партията, на министър председателя, на целия МС, който ми гласуваха доверие да заема поста областен управител. С цялата ангажираност и сериозност на поста, с целия ангажимент и проблемите на Смолянска област, която е по-специфична. Областта ни се води като малка, но тя е пресечна и труднодостъпна. Знаете, че в момента БСП участва в управлението. Считаме че тя е партия с опит, има подготвени хора и може да допринесе много за развитието на страната с мъдри решения и с експерти във всяка една сфера. Четворната коалиция, която в момента управлява, е трудна за всички, но от друга страна се надяваме и на малко толеранс от хората. С разумни и практични решения настояваме да се изпълняват записаните приоритети и решения в програмата ни и се опитваме да ги реализираме стъпка по стъпка. Нужно е малко време. За съжаление не виждаме този толеранс, който обикновено се дава. Факт е, че ни връхлитат една след друга кризи. Надявам се до края на месеца НС да започне същинската си работа по важни законопроекти.

Какъв живот давате на това правителство и на коалицията?

Никой не може да предвиди живота на 47-то НС и на правителството. Това зависи от толерантността на хората, до колко са склонни да имат търпение. Даваме си сметка, че то е изчерпано, защото проблемите, наслагвани с годините, си стоят и дори се задълбочават. Отговора на въпроса ви по-скоро е доколко е склонен нашия народ да изтърпи, за да се завъртят нещата. Надявам се в близко време да видят хората ефективни действия в тяхна полза, да видят, че има действително промяна и да има малко по-дълъг живот този парламент. Още едни избори ще бъдат пагубни. Виждам, че управляващата коалиция има добри намерения, просто е нужно време и толеранс от хората.

Няколко думи за екипа ви. Ще има ли промени?

Има издадено постановление, според което от 1 януари област Смолян трябва да има един зам.- областен управител. За момента все още сме с двама, които продължават да изпълняват своите функции до второ нареждане от министър председателя, който ги определя и назначава. Кога ще се случи това не мога да кажа. Като партия настоявахме да останат двама зам.-областни управители, защото, както казах областта ни е специфична, с отдалечени, труднодостъпни райони, има много проблеми за решаване. Считаме, че е необходимо да има двама зам. областни управители, които да облекчат работата на областния управител. Настоявахме за това, но в момента нямаме решение по този въпрос.

Какви ще бъдат вашите основни приоритети?

Нека разделим приоритетите на краткосрочни и дългосрочни. Като краткосрочни бих определил запазването живота и здравето на хората в областта. Затова още с встъпването си в длъжност свиках областния кризисен щаб. След продължителни дебати и анализи излязохме и с конкретни решения. Стана ясно, че ние като население сме на едно от последните места по ваксинация. От друга страна тъстът на заболелите с Ковид-19 се покачи значително след коледните и новогодишните празници. Това ни притесни и доведе до въвеждане на по-строги мерки в областта. Даваме си ясна сметка, че затрудняваме работата на нощните заведения по този начин, но от друга страна стоят хората, отговорни към проблема, които са си направили ваксини, които се грижат за своето здраве, спазват мерките и са притеснени от разпространението на коронавируса. Надявам се, че мерките, които взехме, ще бъдат полезни и резултатите от тях ще се видят още в следващите дни. Тук ще отворя една скоба, за да кажа, че към момента в област Смолян нямаме данни да се разпространява новия вариант Омикрон. Надяваме се да се задържи това положение, защото ако той влезе, картината може да се влоши още повече, предвид това че се разпространява по-бързо. Решението ни беше взето изключително трудно. Давам си ясна сметка, че това е препитанието на хората, че те разчитат на своята работа, за да издържат семействата си. Решението не е емоционално. В анализа, който направихме стана ясно, че това е най-рисковата зона за бързо разпространение на Ковид-19. Имаме данни, сигнали, жалби в РЗИ, които показват, че мерките, взети на национално ниво, в нощните заведения не се спазват. Имаме сигнали за допускане на хора, които при тестването на входа се оказват положителни. Незнам дали самите тестове се правят повърхностно или от нерегламентирани лица, но струпването на много хора в нощните заведения в факт. Кметовете също подкрепиха нашите решения и потвърдиха, че не се спазват мерките. При промяна на ситуацията в положителна насока веднага мерките ще отпаднат. Освен това има и друга хипотеза, която се надявам да не достигнем. Ако продължи да расте заболеваемостта в областта ни, ще ни бъде наложен локдаун от централно ниво. Вярвам, че хората ще проявят разбиране и ще се отнесат сериозно.

Г-н Хумчев, говорите за засилване на ваксинационния процес в областта. Как ще мотивирате хората да се ваксинират?

Тази тема коментирахме надълго в Щаба, възложихме на кметовете да мотивират хората по населените места, а РЗИ да помисли за информационна кампания. Аз лично съм дал примера. В моето семейство всички сме ваксинирани. Доверил съм се на науката, тъй като до момента нищо друго не е измислено. Освен това личните лекари, които в момента са изключително натоварени, също могат да бъдат полезни, като разговарят и убедят пациентите си да се ваксинират.

За да приключим темата с ковид кризата, какъв ще бъде вашия апел?

Призовавам всички да поемат своята отговорност, както към собственото си здраве, така и към здравето на околните. Да се допитат до личния си лекар и да вземет информирано решение. Да се доверят на науката повече. Имаме достатъчно ваксини, има и избор на ваксини. Ваксинирайки се ще можем по-бързо да влезем в нормалния ритъм на живот – ще ходим спокойно на работа, ще ходим на заведение, на дискотеки.

Разделихте приоритетите ви. Какви са те в по-дългосрочен план?

Проведохме първата среща с кметовете на общини в областта. Те са най-близо до хората и знаят какви са проблемите по места. Като основен проблем поставиха инфраструктурата в региона. Пътищата ни са в недобро състояние, нямаме нито един първокласен път. От друга страна са проблемите, които ни връхлетяха с последното бедствие преди Нова година. Продължаваме да настояваме час по-скоро да бъдат отпуснати средства за преодоляването на щетите. Кметовете на пострадалите общини са подали проектните си предложения. В началото на следващата седмица ще се проведе първото заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Имам уверението, че ще бъдат разгледани всички проекти, засягащи нашата област и ще бъдат финансирани. С директора на ЮЦДП направихме инспекция на пътя за Триград, за да помислим за алтернативен маршрут, така че когато започне ремонта на пътя, хората да имат достъп до населеното място.

Друг основен приоритет е свлачището край Тикале, от което сме потърпевши всички. Възложил съм отново да се провери докъде са стигнали нещата, да се опитаме да привлечем вниманието върху този проблем, защото една основна пътна артерия от години стои така и затруднява движението.

Работим в посока отваряне на ГКПП-Рудозем. Инициирали сме среща с представители от гръцка страна, за да видим докъде е стигнала работата от тяхна страна. Ние получихме оборудването и предстои да бъде монтирано. Имаме малък проблем с охраната, която трябва да подсигурим. Направили се постъпки към МС да го предвидят в бюджета и сме заложили до октомври, ноември месец да подсигурим денонощната охрана на обекта.

Оптимист ли сте за отварянето на пункта в близко бъдеще?

Надявам се, затова искаме тази среща с гръцки представители. Аз съм сигурен, че ако има добра воля, а нашите приятели от Гърция са добри строители, биха могли да се поберат в срока, който остава. Техните притеснения са относно транспортните връзки към пункта. Това е големия проблем. Те настояват транспортните връзки от наша страна да се подобрят – пътя от Смолян през село Полковник Серафимово, проблемът със свлачището край Тикале, а в по-дългосрочен план да започне и работа по пътя Асеновград – Смолян. Пункта е предназначен за тежкотоварни автомобили, поради което безспорно трябва да има много добра свързаност. Това ще ни бъде и един от аргументите пред правителството, за да започне работата в действителност.

Смятате ли, че ще има реални действия за пътя Асеновград–Смолян, за който се говори вече години наред?

Искрено се надявам, ще положим всички усилия това да се случи. Обнадеждаващо е, че имаме разбирането и желанието и от страна на народните ни представители. Надяваме се чрез тях да бъде поставен този приоритетен въпрос на най-високо ниво. По отношение на пътя са направени някакви предпроектни проучвания, които обаче са в АПИ и ние ги нямаме в областта. Възложил съм изготвяне на писмо, с което да изискаме тези проучвания, за да видим реално какво показват. На база това проучване, ако действително го има ще видим позволява ли терена и каква сума ще бъде нужна за него. Желанието ни е тази година да бъде проектиран и ще настояваме в този бюджет да бъде заложено финансиране за тази цел.

Вие сте злагоградчанин, по отношение на ГКПП- Златоград имате ли надежда, че той ще бъде отворен през пролетта или лятото?

Работата е започната още от моите предшественици, ще я продължа и аз. Доколкото разбрах имаме уверението от гръцка страна, че в началото на март ще заработи пункта. Община Златоград има готовност незабавно да постави медицински пункт. Трябва да уточним дали ще признават нашите проби или гръцките власти ще поставят свой пункт. До колкото разбирам от тяхна страна също има желание за отваряне на пункта.

Един от най-сериозните проблеми на нашата област е демографската криза. Какво може да се направи, за да се спре тенденцията на обезлюдяване на региона?

Демографската криза наистина е сериозна. Последната статистика е стряскаща. Едно от решенията е привличане на инвеститори в региона. За да се подобри инвестиционния климат трябва да имаме добра инфраструктура. И тук отново стигаме до основните проекти по които ще работим и ще търсим подкрепа от страна на правителството. Това, което може да направи областната управа е да анализира държавните имоти и при желание те да бъдат предоставени, като се облекчи бюрокращината максимално. Всичко, което е необходимо от страна на областна администрация, за да се привличат инвеститори, ще бъде направено с максимални усилия. От друга страна бизнеса в региона ако има конструктивни идеи за развитие, са добре дошли при нас, а ние сме готови да помагаме с каквото можем. Направих среща с народните представители Михал Камбарев и Зарко Маринов, те също са много мотивирани и с желание да направят всичко възможно Смолянска област да бъде подкрепена от правителството. Предстои среща и с останалите двама народни представители, които имат голям опит в парламентарната дейност и могат да бъдат много полезни. Имаме уверението от тях, че скоро ще се видим, за да обсъдим основните проблеми в областта. Ползвайки нашето представителство в НС, ангажирайки ги с нашите проблеми, които трябва да бъдат решени, се надявам в близко време хората да видят и да усетят, че има ново управление.

И последен въпрос, г-н Хумчев, как ще коментирате протестите, които се проведоха в столицата срещу зелените сертификати?

Според мен не е нормално. Първо виждаме, че е така в цяла Европа. Има напрежение наистина, но от друга страна, какво трябва да направим. Разпускаме всички мерки и оставяме хората, който оцелее оцелее. Това не е правилно. Има големи затруднения, но така или иначе това бедствие ни сполетя. Да организираме хора да присъстват по площадите, струпани на едно място, без маски и предпазни мерки, не е нормално. Надявам се хората да се вразумят, да не се стига отново до ескалация. Просто да имаме малко търпение и много отговорност. Да спазваме мерките, да се ваксинираме, за да можем по-бързо да излезем от кризата. Всички трябва да сме отговорни. Иначе протестите до какво ще доведат – до падне правителството, нови избори и влизаме отново в една спирала, което не води до нищо добро. Надявам се на повече разум и търпение и най-вече отговорност.

Вирни се горе