Емил Хумчев: „Най-обезлюдяващият регион заслужава най-силна държавна подкрепа! Родопите са изоставено съкровище“

Емил Хумчев: „Най-обезлюдяващият регион заслужава най-силна държавна подкрепа! Родопите са изоставено съкровище“

„Важно е в Народното събрание да влизат местни хора, които знаят проблемите на регионите си. Тези, които са живели в тях и продължават да живеят в родните си места. Защото те са напълно наясно с проблемите на местното население и могат да ги заявят на висок глас и да търсят целенасочено решение, тъй като това касае техните деца, близки, познати, приятели, съграждани. Тогава обратната връзка е много силна, тъй като хората добре знаят какво точно трябва да свърши народният им представител, а той е много повече мотивиран да реализира решения на проблемите.“ Това заяви в студиото на БСТВ тази вечер Емил Хумчев, водач на листата на Коалиция за България в Смолянски избирателен район.

Хумчев подчерта, че това е особено важно за Смолянска област. „Най-красивият регион, но може би най-трудния за живеене. Отдалечени села с оредяващо и застаряващо население, без аптеки, без медицинска помощ на място, с несигурна доставка на храни и лекарства само на колела. През последните години властимащите бяха загърбили основните проблеми на местното население. Област Смолян е най-бързо обезлюдяващата област в страната. Казвам го с горчивина – невероятни хора живеят в планината, но изоставени от всичко. Демографската криза става все по-видима. Нашият роден край има крещяща нужда – той заслужава целенасочена и твърда държавна подкрепа“, каза Хумчев.

Той посочи като пример абсурда хората в планината да имат проблеми с доставката на дърва за огрев. И заяви, че за съжаление, освен възрастните хора, в Смолянска област живеят основно работещи бедни. „Ножицата между живота в големите градове и райони като нашият е все по-разтворена и все по-фрапираща е разликата в стандарта на живот. Родопите сме изоставено съкровище, имаме много природни богатства, но те или са безхаберно изоставени или са попаднали в ръцете на частни инвеститори, от което населението няма полза“, каза Хумчев. Той даде като пример пещерата Дяволското гърло в района на девинското село Триград, която привлича хиляди туристи. „Тя се стопанисва от частно туристическо дружество, което не внася в хазната на община Девин нито лев. Пещерата е публична държавна собственост, но жителите на общината нямат полза от хилядите туристи, които я посещават“, посочи Хумчев.

Друг пример е находището на геотермални извори в община Златоград, която от години има проект за топлопровод, чрез който да се осъществи отоплението на обществени сгради и снабдяването на балнео хотели и спа комплекси в най-южния ни град с топла минерална вода. „Нужни са 15 млн. лв. Местната власт е правила хиляди постъпки да осигури финансиране на проекта и винаги това е обещавано по време на избори, но така и досега не получи държавна подкрепа. Ако този проект се осъществи, това ще даде много силен икономически тласък на района и ще създаде поминък за много хора поколения напред. Години наред се борим с такива проблеми, и въпреки че сме ги поставяли хиляди пъти, те не са били решавани на държавно ниво. А това са само два примера от Смолянска област. Има още много. Ако те имаха решения в последните години, сега областта нямаше да е в челните класации на застаряващо население и обезлюдени населени места“, заяви Хумчев.

По темата за проблемите в туризма кандидатът на Левицата заяви, че като цяло в планината сектора изисква специална подкрепа, с преференции за бизнеса. „В пандемията туристите предпочитаха селския туризъм и той има голямо бъдеще, но за да се развие напълно и да дава добър доход на хората, е нужно да има преференции за този бранш в труднодостъпни райони, тъй като и доставките са по-трудни, и разходите са много по-големи от тези в големите градове и в полето“, заяви Хумчев.

Подкрепа изискват и много други сектори в планината. Нужно е и целенасочено да се създават по-лесни условия за живот така, че да се задържи населението, добави той. „Ковид кризата ни засегна много. За съжаление в отдалечени високопланински села много хора загубиха живота си по пътищата. Не могат да разчитат на почти никаква здравна грижа. Затова за нас е приоритет следващото управление на държавата да направи така, че общинските и държавни болници да не бъдат търговски дружества, да бъдат защитени“, посочи Хумчев.

На въпрос от водещата за настояването за медицински хеликоптер за спешни случаи от Дора Янкова в Народното събрание, Хумчев заяви: „Много важно е да има медицински хеликоптер. Госпожа Дора Янкова предложи да се закупят два медицински хеликоптера, което е изключително важно за нашия регион, но това не се прие. И досега нямаме и един медицински хеликоптер“. Той призова хората да отидат до урните тази неделя, без да се притесняват от машинния вот. „Призовавам ви да отидете до урните и да гласувате със сърце и душа. Гласувайте с разум за по-добро бъдеще на всички нас, родопчани. Не се подвеждайте от корпоративен или зависим вот, а вижте коя партия ще реши вашите проблеми. Ние като сериозна и справедлива партия ще направим всичко възможно да защитим вашите интереси! В неделя, на 14 ноември, нека заявим, че заставаме зад разумните решения с бюлетина № 33 за „Коалиция БСП за България““, апелира Хумчев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Вирни се горе